Η Κύπρος τον ευχαριστεί…

Η Κύπρος τον ευχαριστεί…

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Τριμερούς στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ στον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο…

• Ιδιαίτερα θερμά τα λόγια του κ. Αναστασιάδη για τον έλληνα διπλωμάτη, που συμπληρώνει σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας, σημαντικό μέρος των οποίων ήταν επικεντρωμένα στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την αναγνώριση αλλά και την εκτίμησή της για τη διαχρονική σας συνεισφορά στην προώθηση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών αλλά και της υπηρεσιακής και προσωπικής σας προσφοράς στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή…

Η προσωπική σας συμβολή στην προαγωγή κοινών εθνικών στόχων και επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών που έχουμε εγκαθιδρύσει τα τελευταία χρόνια με τις χώρες της περιοχής, υπήρξε ιδιαίτερα θετική, εποικοδομητική και αποτελεσματική».

Ο έλληνας διπλωμάτης, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και στην αντιφώνησή του επεσήμανε ότι «στοιχήθηκε κατά προτεραιότητα του εθνικού ζητήματος και δικαίου για την Κύπρο». Και δεν απέφυγε να κάνει αναφορά και στην τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, όπου ο ίδιος είχε κομβικό ρόλο, σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της Ελλάδας:

«Κατά τη συμμετοχή μου στις τρεις πρόσφατες διασκέψεις για την Κύπρο, έζησα άμεσα την κρισιμότητα του διακυβεύματος, τις επικίνδυνες ατραπούς μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Ενσωμάτωσα την τεράστια ευθύνη να είναι μέρος κανείς μια τέτοιας ιστορικής κατάστασης.
Αγωνιστήκαμε μαζί, η κυπριακή και η ελληνική αντιπροσωπεία, για να γίνει το σωστό και να αποφευχθεί το ιστορικά και καταλυτικά δεσμευτικό λάθος. Αυτές οι στιγμές ολοκληρώνουν τη θητεία μου», ήταν τα λόγια του Δημήτρη Παρασκευόπουλου, παραλαμβάνοντας την ύψιστη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ