Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων

Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων

«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα», ήταν το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με τη συνεργασία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδων καθώς και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».

Κάθε πόνος στη Σπονδυλική Στήλη (αυχένας, πλάτη και μέση), πόνος ή και οίδημα σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ρευματολόγο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση, τόνισε ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης (ρευματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος). Επιπρόσθετα, συμπτώματα που αφορούν προσβολή εσωτερικών οργάνων, μετά από έλεγχο άλλης παθολογικής ειδικότητας, όταν τίθεται υποψία προσβολής από ρευματικό νόσημα, καλό θα είναι να αποστέλλονται στον ρευματολόγο. Σήμερα έχουμε τεράστιες διαγνωστικές αλλά και θεραπευτικές δυνατότητες. Στόχος είναι η ποιότητα ζωής των ρευματοπαθών και η αναστολή καταστροφικών συνεπειών, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν.

Στην Ελλάδα οι Ρευματικές Παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα).


 Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.


Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί το ρευματικό νόσημα, επεσήμανε η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν τον νοσούντα να λάβει την καλύτερη φροντίδα και να έχει ποιότητα ζωής:
♦ Να μην αποκλειστεί από τον φόβο. Θα χρειαστεί θάρρος για να πολεμήσει το Ρευματικό Νόσημα.
♦ Να κρατήσει αντίγραφο (εάν είναι δυνατόν ηλεκτρονικό) του ιατρικού φακέλου του στο σπίτι, με λίστα φαρμάκων, εργαστηριακές εξετάσεις και σημειώσεις του ιατρού του.
♦ Να προετοιμάζεται πριν την επίσκεψη στον ιατρό, να συλλέγει πληροφορίες, να καταγράφει ερωτήσεις και θέματα προς συζήτηση.
♦ Να γνωρίζει τον λόγο που του χορηγήθηκε το κάθε φάρμακο.
♦ Να ζητάει πληροφορίες από τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς αλλά και αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους για τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή τις ανεπιθύμητες δράσεις.
♦ Να ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της επιστήμης και νέες εγκεκριμένες θεραπείες.
♦ Να μην καπνίζει.
♦ Να δεχτεί ότι ο ίδιος κατ’ αρχήν, θα πρέπει να διαχειριστεί το Ρευματικό Νόσημα, ακόμα και εάν έχει δίπλα του αρωγό μέλη της οικογένειάς του και τον ιατρό του.


Σχολιάστε εδώ