«Κουρεύουν» τις συντάξεις των αποστράτων!

«Κουρεύουν» τις συντάξεις των αποστράτων!

Νέα ασήκωτα βάρη (μειώσεις συντάξεων-αύξηση των εισφορών) για τους χιλιάδες ένστολους της χώ­ρας, που έχουν πληρώσει ακριβά την επταετή λιτότητα. Από τον επανυπολογισμό, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη, οι συντάξεις 120.000 απόστρατων θα μειωθούν 8% κατά μέσο όρο, βυθίζοντας ακόμη πιο χαμηλά τις πολλάκις «κουτσου­ρεμένες» αποδοχές τους. Την ίδια στιγμή, περίπου 140.000 εν ενεργεία στρατιωτικοί και κυρίως αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα κληθούν να καταβάλουν πενταπλάσιες εισφορές για την εξαγορά της μάχιμης πενταετίας. Πρόκειται για την ακρίβεια για όσους αποστρατεύθηκαν μέχρι τις 12 Μαΐου 2016. Η σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα οι ένστολοι υπολογίζεται εκ νέου με βάση τις αποδοχές των εν ενερ­γεία, όπως αυτές αναπροσαρμόστηκαν προς τα κάτω με τον ν. 4307/2014.

Για τον επανυπολογισμό προσμετρώνται όλα τα χρόνια υπηρεσίας με τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν, δηλαδή, τα χρόνια της πραγματικής τους υπηρεσίας συν τα διπλά χρόνια της μάχιμης πενταετίας καθώς και τα διπλά πτητικά-καταδυτικά εξάμηνα της θητείας τους. Τα διπλά έτη υπολογίζονται για όσους κατετάγησαν μέχρι το 1990 και συνταξιοδοτήθηκαν τα επόμενα χρόνια, διότι μέχρι τότε (το 1990) δεν υπήρχε η υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Δημόσιο. Αντίθετα, όσοι κατετάγησαν μετά το 1990 στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν εισφορές και για τα διπλά έτη. Αν δεν τις έχουν ήδη καταβάλει, αυτά που έρχονται δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο που έχουν στα σκαριά τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, το κόστος εξαγοράς των διπλών ετών σχεδόν πενταπλασιάζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες ένστολοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Σχολιάστε εδώ