«Κουρεύονται» τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων!

«Κουρεύονται» τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων!

Αποκάλυψη
Με την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η προσαρμογή της νομοθεσίας μας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δίνει ανάσα ζωής σε χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν καταστεί θύματα των φορολογικών αρχών, πολλοί από τους οποίους έχουν οδηγηθεί στο κλείσιμο της επιχείρησής τους, ακόμη και στη φυλακή σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιτίας των ληστρικών προστίμων, των προσαυξήσεων και των τόκων – τύφλα να ’χει ο Σάιλοκ. Και μάλιστα υπάρχει η υποχρέωση αναδρομικής εφαρμογής της ηπιότερης κύρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ελέγχου για χρήσεις έως και το 2013, αντί για τους πρόσθετους φόρους που φτάνουν στο 120% του οφειλόμενου κύριου φόρου, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα του ΚΦΔ από 10% έως 50% του οφειλόμενου φόρου. Ο δε τόκος της εκπρόθεσμης καταβολής θα είναι 8,76% από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μέχρι να εκδοθεί η πράξη του διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
Οι ευνοϊκότερες αυτές κυρώσεις θα εφαρμοστούν και στις υποθέσεις που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και στα δικαστήρια.


Τέρμα στη ληστεία
των φορολογουμένων

Εάν υπάρχουν εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις για χρήσεις μέχρι και το 2013, αντί των προβλεπόμενων φόρων που φτάνουν στο 60% του οφειλόμενου κύριου φόρου, θα επιβάλλεται μόνο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 8,76% από 1ης Ιανουαρίου 2014 μέχρι να υποβληθεί η δήλωση.
Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει στη διαμόρφωση των αναγκαίων διατάξεων για τον εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλονται κατόπιν ελέγχου αλλά και σε περιπτώσεις εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων.

Απομένει να ανάψει το πράσινο φως από το Μαξίμου για την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή προς ψήφιση και αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή.


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!