Το διακύβευμα των εκλογών
στους δικηγορικούς συλλόγους

Του
ΣΤΑΘΗ Θ. ΤΣΟΜΙΔΗ
Δικηγόρου, Υποψηφίου Προέδρου ΔΣΘ
«Ανεξάρτητης Παράταξης Δικηγόρων Θεσσαλονίκης»


Στις 26 Νοεμβρίου διεξάγονται σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας οι εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών των διοικητικών συμβουλίων, προέδρων και κατ’ επέκταση και της ολομέλειας, που παίζει τον ρόλο του δευτεροβάθμιου οργάνου. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις τόσο κατά του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου όσο και του Άδωνη Κουλιούφα στη Θεσσαλονίκη.

Πέρα όμως από αυτά τα τραγικά γεγονότα, οι δικηγόροι, όπως και όλοι οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, βιώνουν τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, σε σημείο -σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά- ο αριθμός τους να μειώνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια.
Οι νέες ηγεσίες που θα προκύψουν πρέπει να είναι διεκδικητικές απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, με θέσεις και αναλύσεις και κυρίως έχουν την υποχρέωση να απευθυνθούν στην ελληνική κοινωνία και να της εξηγήσουν πειστικά ότι και οι δικηγόροι -τουλάχιστον η πλειοψηφία τους- είναι καθημερινοί μαχητές της επιβίωσης και παράλληλα οι φυσικοί υπερασπιστές τους απέναντι σε κάθε εξουσία.
Η κατάργηση του ΦΠΑ 24% και ο περιορισμός του στο 13%, όπως ισχύει σε όλη την ΕΕ, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των POS και η παράλληλη, υποχρεωτική χρέωση μόνον στο 0,80 ευρώ, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, η αποκατάσταση των μέσων άμυνας του οφειλέτη στις τραπεζικές και όχι μόνον αυθαιρεσίες, στη διαδικασία των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών είναι μέτρα που δεν αφορούν μόνο τους δικηγόρους. Αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που υφίσταται τη λαίλαπα των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Τα νέα διοικητικά συμβούλια έχουν υποχρέωση στον όρκο που έδωσαν, όταν αποφάσισαν να γίνουν δικηγόροι, να υπερασπιστούν το δίκαιο των εντολέων τους απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία, είτε κρατική-θεσμική είτε εξωθεσμική. Άλλωστε, οι δικηγόροι ήταν και είναι διαχρονικά οι πρώτοι που πρέπει να αντιδρούν στην όποια καταπάτηση ατομικών, κοινωνικών, οικονομικών δικαιωμάτων.

Σε μια δημοκρατική πολιτεία, η Δικαιοσύνη και οι συλλειτουργοί της είναι το μέτρο σύγκρισης της λειτουργίας της και τα συλλογικά όργανα των δικηγόρων, θεσμοί που υφίστανται όχι μόνον για συντεχνιακούς λόγους αλλά και για λόγους δημοσίου συμφέροντος.


Σχολιάστε εδώ