Στο φως τα μυστικά που κρύβουν τα βλήματα

Στο φως τα μυστικά που κρύβουν τα βλήματα

Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Σε δυσχερή θέση δείχνει να έχει περιέλθει ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τις διαστάσεις που τείνει να προσλάβει η υπόθεση με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και η ε­ντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης -ενώ ο ίδιος βρίσκεται εκτός Ελλάδας- ήρθε να επιβαρύνει έτι περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Στον απόηχο μιας σειράς αποκαλύψεων και καταγγελιών όσον αφορά τις διαδικασίες και τις συνθήκες με τις οποίες υπεγράφη η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Κομβικό σημείο ο ρόλος που διαδραμάτισε, και με ποια ακριβώς ιδιότητα, ο μεσάζων Β. Παπαδόπουλος. Ο κ. Καμμένος επιμένει ότι ο τελευταίος ενεργούσε ως νόμιμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, οι επικριτές του, κυρίως δε η ΝΔ, υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο. Συνακόλουθα καταγγέλλουν ότι ενεργούσε ταυτόχρονα και για λογαριασμό της Ιορδανίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πλέον έντονος προβληματισμός, καθώς όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον υπουργό Άμυνας έχουν αντανάκλαση στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. «Ο κ. Καμμένος είναι πια βαρίδι για την κυβέρνηση», ομολογούν κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε επιμελώς μέχρι τώρα να πάρει θέση, πόσω μάλλον να του προσφέρει πολιτική κάλυψη, ένδειξη της αμηχανίας, ενδεχομένως και της ανησυχίας που υπάρχει, λόγω της τροπής που έχει πάρει το όλο ζήτημα.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που έχει ρίξει μεγάλο μέρος της αντιπολιτευτικής πολεμικής στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας, έχοντας όμως ως κύριο στόχο τον πρωθυπουργό. Η όποια φθορά καταφέρουν να προκαλέσουν σ’ εκείνον θα έχει ευθεία αντανάκλαση στον κ. Τσίπρα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούν οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν από την Πειραιώς προς το Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας σε καθημερινή σχεδόν βάση τον πρωθυπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση. Αν προσφέρει πολιτική κάλυψη στον κ. Καμμένο στο συγκεκριμένο θέμα, που κατά πολλούς αναδύει οσμή σκανδάλου, θα επιβεβαιώσει και τους πλέον δύσπιστους ότι ανταλλάσει τη στήριξή του με την παραμονή στην εξουσία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκληθεί κυβερνητική κρίση και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι πεπεισμένοι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει τον πρώτο δρόμο. Τα τελευταία 24ωρα είναι σαφής η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να σφίξει κι άλλο τον κλοιό πέριξ του υπουργού Άμυνας. Μέσω του αρμόδιου τομέαρχη Β. Κικίλια ζήτησε όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία για όλες τις συμφωνίες του υπουργείου Άμυνας από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα. Με ξεκάθαρη πρόθεση να βάλουν στο μικροσκόπιο τα πεπραγμένα συνολικά της θητείας του κ. Καμμένου. Στην Πειραιώς εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα αποκαλύψει αρκετά σκοτεινά σημεία και θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. «Σε άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός Άμυνας μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας», σημειώνουν παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και κάνουν λόγο για «εξόφθαλμα προκλητικό σκάνδαλο». Αργά ή γρήγορα το θέμα θα φτάσει στη Βουλή, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει σχετικές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του ότι η συμφωνία ήταν διαφανής, ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και γίνεται στόχος πολιτικών και όχι μόνον αντιπάλων του. Χαιρέτισε μάλιστα με θετικό τρόπο την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, διότι -όπως ανέφερε- θα σταματήσει επιτέλους «η σπέκουλα του συγκροτήματος και των υπαλλήλων του». Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος από την πλευρά του θα αποστείλει στην εισαγγελία όλα τα απαραίτητα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ