Η Φώφη, το φαβορί, παρά τις έσωθεν τρικλοποδιές

Η Φώφη, το φαβορί, παρά τις έσωθεν τρικλοποδιές

Καθαρά ΠΑΣΟΚική η ψήφος την περασμένη Κυριακή

• Παρά τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

Μεγάλες ελπίδες για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς γεννά η μαζική συμμετοχή του κόσμου στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου φορέα. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου (πάνω από 210.264) όχι μόνο ανατροφοδότησε προσδοκίες για ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο της Προοδευτικής Παράταξης, αλλά απονεύρωσε παράλληλα και την πολιτική απαξίωσης που επιχείρησαν να δημιουργήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γύρω από το εγχείρημα.

Στις κάλπες του δεύτερου γύρου σήμερα αναδεικνύεται ουσιαστικά ο πραγματικός ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, ο ηγέτης δηλαδή της Παράταξης, που θα την κρατήσει όρθια απέναντι στην ακραία πόλωση που καλλιεργούν συστηματικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και θα την καταστήσει εκ νέου πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικούν στον δεύτερο γύρο την ηγεσία. Η κ. Γεννηματά έχει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του κ. Ανδρουλάκη και φαίνεται πως μπορεί να «καθαρίσει το παιχνίδι» της εκλογής, παρά την κλιμάκωση των προσπαθειών όχι μόνο από τον συνυποψήφιό της αλλά και από άλλους παράγοντες.


Η παρέα του Βενιζέλου επιχείρησε
να ματαιώσει τις σημερινές εκλογές,
αλλά ο Αλιβιζάτος ήταν ανένδοτος

Η ψήφος, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από τα στοιχεία του πρώτου γύρου, φαίνεται να είναι σχεδόν αμιγώς ΠΑΣΟΚική. Δηλαδή, στις κάλπες της περασμένης Κυριακής προσήλθαν, κατά συντριπτική πλειοψηφία, πρώην και νυν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, μέλη και φίλοι του. Ως εκ τούτου, φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση λογικό το ότι στον δεύτερο γύρο, αν και με σημαντική διαφορά μεταξύ τους, πέρασαν δύο αμιγώς ΠΑΣΟΚογενείς υποψήφιοι, η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ότι ούτε ο Γιώργος Καμίνης ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης μπόρεσαν να φέρουν έναν ικανό αριθμό ψηφοφόρων εκτός ΠΑΣΟΚ αντανακλάται και στο χάος των ποσοστών που τους χώριζε από τη Φώφη Γεννηματά αλλά και στην απόσταση από τον δεύτερο στην κούρσα Νίκο Ανδρουλάκη. Κάτι που επίσης δείχνει ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία στις κάλπες προσήλθε κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι και το ότι κυριάρχησαν οι μεγάλες ηλικίες, από 45 ετών και πάνω, ενώ ηχηρή ήταν η απουσία των νεότερων ηλικιών, των 20άρηδων και των 25άρηδων.

Η σημαντικά αυξημένη προσέλευση στις κάλπες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς καταγράφει, αφενός, τον θυμό, την οργή και την απογοήτευση για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, τη διάθεση να στηριχθεί και να ανασυγκροτηθεί η Δημοκρατική Παράταξη. Όπως μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος τόσο με τη συμμετοχή του όσο και «αδειάζοντας» εκλογικά τους κ. Καμίνη και Θεοδωράκη έστειλε ένα καθαρό μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημείωνε πως, ειδικά σε αυτήν τη φάση, ο κόσμος αισθάνθηκε ότι έχει χρέος να υπερασπιστεί την Παράταξη. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το ότι, αν και ο κόσμος δεν πήγε μαζικά ούτε σε προεκλογικές ομιλίες ούτε σε συγκεντρώσεις υποψηφίων, έδωσε ένα ηχηρό «παρών» την κατάλληλη στιγμή στην κάλπη.

Παράλληλα, οι 210 και πλέον χιλιάδες έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ, που απέφυγαν να σχολιάσουν τα πρώτα 24ωρα την εξέλιξη, αλλά και στη ΝΔ (αν και ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή), ότι «δεν είναι και δεν θα γίνουν παρακολούθημα και συ­μπλήρωμα κανενός και θα επιδιώξουν να είναι ρυθμιστικός παράγοντας».

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενώ εξελισσόταν η τραγωδία στη Δυτική Αττική, η Φώφη Γεννηματά δέχτηκε νέα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη (περί οικογενειοκρατίας), στα οποία έδωσε την απάντηση που έπρεπε, ενώ μια ομάδα περί τον Βενιζέλο αλλά και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης επιδίωξαν ματαίωση / μετάθεση του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ωστόσο, ο Νίκος Αλιβιζάτος και η Επιτροπή τήρησαν αξιοπρόσεκτη και σοβαρή στάση και δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο έστω και να ανοίξει κουβέντα για χρονική μετάθεση του δεύτερου γύρου των εκλογών. Δεν ήταν, πάντως, αμέτοχο στις κινήσεις υπονόμευσης της Φώφης το κύκλωμα Σημίτη.

Υπέρ η ΔΗΜΑΡ

Την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς στις 19 Νοεμβρίου τονίζει η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν έκανε επίσημη τοποθέτηση υπέρ κάποιου υποψηφίου, όπως και στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, η ανακοίνωση του κόμματος «κλείνει το μάτι» προς τη Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «όπως στον πρώτο γύρο τα περισσότερα μέλη του κόμματος συντάχθηκαν με τον Γιώργο Καμίνη, έτσι και τώρα οι περισσότεροι στηρίζουν τη Φώφη Γεννηματά. Άλλωστε, και στη συνεδρίαση του οργάνου η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της». Στην Αγ. Κωνσταντίνου εκτιμούν ότι η αυξημένη συμμετοχή είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη, που βάζει τα θεμέλια για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού.


Σχολιάστε εδώ