Δώρο στον Τσίπρα τα «Paradise Papers»!

Δώρο στον Τσίπρα τα «Paradise Papers»!

Δώρο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλ. Τσίπρα αποτελεί η δημοσιοποίηση των απόρρητων φακέλων από τα Paradise Papers, με το νέο εκτεταμένο όργιο φοροδιαφυγής που προκαλεί τριγμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αποκαλύψεις, που σε μεγάλο βαθμό αφορούν και την Ελλάδα, ήρθαν να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Παράλληλα προσφέρει στον πρωθυπουργό ένα ισχυρό «όπλο» στη σφοδρή αντιπαράθεσή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πόσω μάλλον που στη λίστα των ονομάτων βρίσκεται και η σύζυγός του Μαρέβα, γεγονός που έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όπλο» που κατ’ επανάληψη θα χρησιμοποιήσει το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και ειδικά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να πλήξει τον κ. Μητσοτάκη σε ευαίσθητα σημεία, όπως αυτά της διαφάνειας, της ηθικής και της φοροδιαφυγής. Ζητήματα που είναι μείζονος σημασίας για τους πολίτες, που τα τελευταία ειδικά χρόνια υφίστανται μια ανηλεή φορολογική αφαίμαξη και εύλογα εξοργίζονται με όσους καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους για να μην πληρώσουν φόρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποκαλύψεις για τα «Paradise Papers» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί μέρες νωρίτερα και ανέμενε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Οι αποκαλύψεις για τα «Paradise Papers» ήρθαν να προστεθούν στη μακριά αλυσίδα των σκανδάλων φοροδιαφυγής που τα τελευταία χρόνια συγκλονίζουν τον πλανήτη και προκαλούν τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών, μετά τα «Panama Papers», τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.ά. Ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που ως κοινή διαπίστωση υπάρχει στα τέσσερα σημεία της Γης: Ότι οι διάφοροι φορολογικοί παράδεισοι χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο για τεράστια ποσά που είτε δεν φορολογήθηκαν στις χώρες όπου αποκτήθηκαν είτε αποκτήθηκαν με αθέμιτους τρόπους. Εταιρείες, επιχειρηματίες, ακόμη και εστεμμένοι, πρόσωπα από όλους τους χώρους (πολιτική, showbiz, τέχνες κ.λπ.) με όχημα τις offshore κατηύθυναν σε διάφορα νησιά του κόσμου τα χρήματά τους. Με βασικό, αν όχι μοναδικό σκοπό να αποφύγουν τη φορολογία που τους αναλογούσε, κάτι που δεν μπορούν όσοι δεν έχουν τεράστιες περιουσίες για να καταφύγουν στους φορολογικούς παράδεισους.

Η λίστα των ονομάτων που περιλαμβάνονται στα «Paradise Papers» ατέλειωτη. Από τη βασίλισσα της Μ. Βρετανίας Ελισάβετ, που εμφανίζεται να έχει επενδύσει ποσό ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, μέχρι τον πρώην πρωθυπουργό του Καναδά Ζαν Κρετιέν, και από τη βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας (40 εκατ.) μέχρι τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ (οι γιοί του έχουν υπεράκτιες εταιρείες με έδρα τη Μάλτα). Στον κατάλογο βρίσκο­νται ακόμη ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γ. Ρος (μέτοχος σε ναυτιλιακή ρωσικών συμφερόντων) αλλά και πάνω από δέκα σύμβουλοι του προέδρου Ντ. Τραμπ. Ισχυρή είναι η παρουσία στα «Paradise Papers» και των ρώσων επιχειρηματιών, με κορυφαίο όνομα αυτό του Γιούρι Μίλνερ, που εμφανίζεται να έχει επενδύσει ποσό της τάξης των 191 εκατ. δολαρίων. Εξίσου… δυναμική είναι η συμμετοχή στη λίστα με ελληνικό χρώμα. 130 συνολικά τα ονόματα, ενώ η λέξη «Ελλάδα» υπάρχει σε περισσότερα από 6.000 έγγραφα. Μεγάλος αριθμός εφο­πλιστών χρησιμοποιεί υπεράκτιες εταιρείες για να μειώσει ή και να αποφύγει τη φορολογική επιβάρυνση.

Υπάρχουν ακόμη πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα (Μαρέβα Γκραμπόφσκι) αλλά και κάποια που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές για θέματα φοροδιαφυγής. Οι φορολογικοί παράδεισοι που προτιμούν οι Έλληνες είναι η Μάλτα, οι Βερμούδες, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, η Αρούμπα, Σάντα Λουτσία κ.λπ. Ως «έδρες» που έχουν δώσει μέτοχοι ή διευθυντικά στελέχη που σχετίζονται με τις υπεράκτιες εταιρείες εμφανίζονται διευθύνσεις σε περιοχές όπως η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, η Βουλιαγμένη, η Νέα Ερυθραία, αλλά και λιγότερο πλούσιες, όπως ο Άλιμος, ο Βύρωνας, το Ελληνικό κ.ά.

Τσίπρας: Πάταξη της φοροδιαφυγής
Πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα χαρακτήρισε τους φορολογικούς παραδείσους ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε διάγγελμά του με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers.

«Πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας, που αναπαράγει και διευρύνει τις παγκόσμιες ανισότητες», πρόσθεσε. «Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη», τόνισε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως πρόκληση τους φορολογικούς παραδείσους και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας. «Για να εδραιωθεί στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών», κατέληξε.


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!