ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ η πρώτη κατοικία

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ η πρώτη κατοικία

Έρχεται θύελλα πλειστηριασμών στο τέλος του μήνα – Φόβοι για τεράστιες αντιδράσεις

Τη… λυπητερή μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ήταν το τελεσίγραφο που του παρέδωσαν στο Eurogroup τα… αφεντικά, ότι εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων, με όλους εκείνους που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο να μπαίνουν πρώτοι στη μέγγενη. Και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση, αλλιώς ξεχάστε μας, απειλούν οι δανειστές…
Και για να κάνει ακόμη πιο δραματικό το τελεσίγραφο των «θεσμών», ώστε να αρθούν οι όποιες ενστάσεις και… αντιστάσεις έχουν απομείνει στους βουλευτές, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε με έμφαση ότι, αν δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, τον Μάρτιο θα χρειασθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα πρέπει να την καλύψει το κράτος. Με δεδομένο, όμως, ότι τα ταμεία είναι άδεια, οι τράπεζες, και βασικά οι τέσσερις συστημικές, θα περάσουν ολοκληρωτικά στους ξένους, που ήδη κατέχουν κρίσιμα ποσοστά.

Οι… «θεσμοί» –συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου Γουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι «η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμη, είναι μια μεταρρύθμιση-κλειδί»– απαιτούν να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις 29 Νοεμβρίου, αλλιώς απειλούν ευθέως ότι δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση.

Όλες οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη συγκλίνουν στην απόλυτη υποταγή, στην πλήρη και άμεση αποδοχή των εντολών των έξω για άμεση δρομολόγηση των πλειστηριασμών. Με μια προσπάθεια οι πλειστηριασμοί που αφορούν πρώτη κατοικία να ξεκινούν από ακίνητα αξίας 300.000 ευρώ και πάνω. Για να ισχύσει όμως αυτός ο… πήχης, θα πρέπει να συναινέσουν οι περιβόητοι «θεσμοί», αλλά μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει φανεί τέτοια διάθεση.


Τελεσίγραφο των «θεσμών» μετέφερε ο Τσακαλώτος στους βουλευτές
του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της ΚΟ και έπεσε πανικός

Απόδειξη του ότι το Μαξίμου έχει υποκύψει πλήρως στο τελεσίγραφο του Eurogroup –που όλα δείχνουν ότι έχει σκληρύνει πολύ τη στάση του απέναντι στη χώρα μας και στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας αφιέρωσε στο ελληνικό θέμα μόλις δυόμισι λεπτά– είναι το ότι την Τετάρτη, που συνεδρίαζε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης γινόταν σύσκεψη υπό τον υπουργό Σταύρο Κοντονή, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου. Και το μοναδικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η λήψη μέτρων προστασίας των συμβολαιογράφων, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις από «συλλογικότητες» ακόμη και μέσα στο γραφείο τους, ώστε κανείς να μην μπορεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» περιμένουν να δουν να γίνονται πλειστηριασμοί την ίδια ημέρα σε όλες τις τράπεζες και σε όλη τη χώρα, και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις!

Τα μέτρα…
Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, όπου αποφασίστηκε:
♦ Η αυτεπάγγελτη δίωξη –και όχι η δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα– όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.
♦ Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.
Μια γεύση του κλίματος στο οποίο έχουν γίνει πλειστηριασμοί ακινήτων που έχουν δεσμευτεί από τράπεζες δίνει η συμβολαιογράφος Μελπομένη Μπαρλαμά, μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου:
«Κύριε υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, δεν είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω τους επίδοξους εισβολείς όποτε αυτοί θα επιλέξουν να εισβάλουν στο γραφείο μου. Δεν διαθέτω σωματοφύλακες και πολύ φοβάμαι ότι και το δικό μου γραφείο θα γίνει γυαλιά καρφιά, όπως ακριβώς έγινε πρόσφατα το γραφείο άλλης συναδέλφου».

Το… αντίδοτο…
Προκειμένου να καμφθούν, ή έστω να περιοριστούν κάπως, οι αντιδράσεις, που στην κυβέρνηση όλοι φοβούνται ότι όχι μόνο θα είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες αλλά και θα ανάψουν φωτιές από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, σε ανακοίνωση του Μαξίμου τονίζεται ότι την ίδια στιγμή θα κυνηγηθούν οι κακοπληρωτές. Αναφέρεται συγκεκριμένα:
♦ Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».

Τι ζητούν οι βουλευτές

Ανήσυχοι πολύ είναι σχεδόν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το τσουνάμι των πλειστηριασμών που θα ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.
Και προβλέπουν ότι θα προκληθούν αναταραχές, που θα δημιουργήσουν ένα πολύ άσχημο και βαρύ κλίμα κατά της κυβέρνησης και των ίδιων των βουλευτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στην εκλογική τους περιφέρεια.

Γι’ αυτό ζητούν να οριστεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση ποιας αξίας ακίνητα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Κάποιοι βουλευτές, μάλιστα, προτείνουν να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, με πληρωμή της οφειλής σε δόσεις και διαγραφή τόκων και άλλων επιβαρύνσεων.

Είναι μια πρόταση που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να τη θέσουν στους «θεσμούς» για να μην υπάρξουν καταστάσεις βίαιες, κάτι που όλοι απεύχονται, και να μη χάσει κανένας Έλληνας το σπίτι του.


Σχολιάστε εδώ