Οργή ΗΠΑ και Αγγλίας για τη διήμερη άδεια στον Κουφοντίνα!

Οργή ΗΠΑ και Αγγλίας για τη διήμερη άδεια στον Κουφοντίνα!

-Πέραν των εδώ αντιδράσεων

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε, εντός κι εκτός επικράτειας, η χορήγηση 48ωρης άδειας από τις φυλακές Κορυδαλλού στον πρωτεργάτη» της Οργάνωσης «17Ν» Δ. Κουφοντίνα. Οι εικόνες του τελευταίου να εξέρχεται των φυλακών χαμογελαστός και εύχαρις εξόργισαν τους συγγενείς των θυμάτων όσων ο ίδιος εκτέλεσε εν ψυχρώ, ενώ ήταν ένα σοκ για το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, που έβλεπε έναν καταδικασμένο πολλάκις ισόβια για 11 δολοφονίες να μένει ελεύθερος έστω και για 48 ώρες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, που ανέλαβε να αναχαιτίσει το «τσουνάμι» των αντιδράσεων, οχυρώθηκε πίσω από τη θεωρία ότι η άδεια δεν χορηγήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά ήταν μια καθαρά διοικητική πράξη. Τόνισε δε ότι την τελική απόφαση έλαβε το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών, στο οποίο προΐσταται Εισαγγελέας Εφετών.


Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις, που μέχρι το Στέιτ Ντιπάρ­τμεντ εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ υπογράμμισε ότι η χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα «ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους».


Η δε πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι δόθηκε άδεια σε έναν «τρομοκράτη δολοφόνο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο η κυβέρ­νηση παρείχε διαβεβαιώσεις σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο ότι προτίθεται να αναλάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να μη δοθεί εκ νέου άδεια σε μέλη της «17Ν» ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, που βαρύνονται κι έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις.

Ούτε μια σταλιά συγγνώμης;

Δεν μπορείς να τα θέλεις όλα, μονά – ζυγά, δικά σου. Να έχεις μόνο εσύ δίκιο και όλοι οι άλλοι να φταίνε για ό,τι συμβαίνει στη χώρα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είσαι ελεύθερος υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου, ότι δεν αποφασίζεις εσύ για τη ζωή του, ότι ζεις με σεβασμό στους νόμους μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής Πολιτείας.

Αυτά με αφορμή τη θύελλα που προκάλεσε η διήμερη άδεια που δόθηκε στον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια για τις εκτελέσεις που διέπραξε η «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα. Η Πολιτεία δεν του στέρησε αυτήν τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος παρότι αφαίρεσε τη ζωή τόσων ανθρώπων, με τους οποίους δεν είχε καμία προσωπική διαφορά. Όλοι εκείνοι δεν είχαν δικαίωμα να ζήσουν; Τα ισόβια δεν τους φέρνουν πίσω…

Εσύ, όμως, γεύθηκες το δικαίωμα να βρεθείς 48 ώρες με την οικογένειά σου. Αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι ότι, βγαίνοντας –και μάλιστα με χαμόγελο– από την πόρτα των Φυλακών Κορυδαλλού, δεν είπες ένα συγγνώμη, ως μια πράξη ανθρωπιάς, που δεν στοιχίζει τίποτα, απέναντι στις οικογένειες εκείνων που δεν θα δουν ποτέ τους δικούς τους, γιατί από εκεί που είναι δεν θα πάρουν ποτέ άδεια…


Σχολιάστε εδώ