Μέρισμα εξουσίας θέλουν οι «53»

Μέρισμα εξουσίας θέλουν οι «53»

-Άγρια η κόντρα τους με τον Μουζάλα, ίσως γι’ αυτό και ο Τσίπρας τον στέλνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως Επίτροπο

Μέρισμα εξουσίας φαίνεται να ζητάει, και μάλιστα μέσα από κόντρες και αντιπαραθέσεις, η ομάδα των «53» στον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας κυβερνητικές θέσεις αλλά και κομματικά όργανα.

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό θεωρείται η αιχμή του δόρατος της περιβόητης αριστερής ταυτότητας και ως εκ τούτου οι «53» θέλουν το καπάρωμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι ο Γιάννης Μουζάλας μετακινείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως Επίτροπος. Θυμίζουμε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής των «53» και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (όπου ήταν παρών). Η αρμοδιότητα για τη μεταναστευτική πολιτική πριν από την είσοδο του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση ανήκε στην Τασία Χριστοδουλοπούλου, από τα βασικά στελέχη της ομάδας των «53», που μάλιστα από πολλά κομματικά στελέχη είχε θεωρηθεί ότι έκανε καλή δουλειά και ήταν κοντά στις αρχές του κόμματος στο Μεταναστευτικό, παρά τις κάποιες επικοινωνιακές αστοχίες που είχε.

Οι «53», όπως και άλλα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, υποστηρίζουν ότι σε όλα τα πόστα, τις θέσεις και τις δομές που αφορούν το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό βρίσκονται πρόσωπα που έχουν οριστεί κατευθείαν από τον κ. Μουζάλα, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα. Με το πέρασμα του υπουργείου στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και των «53» προσδοκούν ότι θα υπάρξει δυνατότητα να απλωθούν σε θέσεις και πόστα άνθρωποι του κόμματος ή φιλικά προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, θα επανέλθει στο προσκήνιο μια πολιτική για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό που θα είναι κοντά στις θεμελιώδεις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορεί να αφήσει «αριστερό αποτύπωμα». Είναι δε τόσο έντονη η επιμονή για ιδεολογική καθαρότητα στο κρίσιμο ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, που στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας οι εκπρόσωποι των «53» έβαλλαν ευθέως ακόμα και κατά της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το Προσφυγικό, της οποίας υπεραμύνθηκε ο κ. Μουζάλας. Η κόντρα δε Μουζάλα και «53» κορυφώθηκε στη συνεδρίαση, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να «αδειάζει» τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και στέλεχος των «53» Αλέξη Χαρίτση, καταλογίζοντάς του αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για το Προσφυγικό.

Ίσως λόγω αυτής της ολομέτωπης επίθεσης των «53» κατά του Μουζάλα να επέλεξε ο πρωθυπουργός να τον στείλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη θέση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πάντως, οι «53» φαίνεται να πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερο μέρισμα στην κυβερνητική εξουσία και στην κομματική γραφειοκρατία, καθώς επιδιώκουν να έχουν εκπροσώπους τους σε αρκετά υπουργεία πέραν του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Διεκδικούν στον επικείμενο ανασχηματισμό θέσεις υφυπουργών ή και γενικών γραμματέων, ενώ προετοιμάζονται να αυξήσουν την επιρροή τους και στο κόμμα και στα κομματικά όργανα.

Το κείμενο το οποίο δημοσιοποίησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόσφατης απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο καταγράφει τη διαφοροποίησή τους σε κομβικές πολιτικές επιλογές, αλλά δίνει και το στίγμα για ένα κείμενο-μανιφέστο, που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζουν και θα παρουσιάσουν στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Χαρακτηριστικό της έντονης ιδεολογικής ζύμωσης και της αντιπαράθεσης, που κλιμακώθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, είναι το ότι χρειάστηκε να διαβουλεύεται πάνω από τρεις ώρες μετά το τέλος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος των «53» (Π. Λάμπρου) με εκπροσώπους της προεδρικής πλειοψηφίας (Ν. Σκορίνης κ.ά.) προκειμένου να βγει το κείμενο της απόφασης, από το οποίο όμως πήραν απόσταση με το δικό τους κείμενο οι «53».

Να σημειωθεί ότι τα πεδία στα οποία άσκησαν κριτική οι «53» με το κείμενό τους ήταν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά και η διαχείριση του Μνημονίου. Οι «53», μάλιστα, σημειώνουν ότι η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν ήταν ομόφωνη, όπως υποστηρίχθηκε σε ανακοίνωση του κόμματος το απόγευμα της Δευτέρας, προσθέτοντας με νόημα ότι το κείμενο δεν ανταποκρίνεται καν στα συμπεράσματα της συζήτησης.


Σχολιάστε εδώ