Αρνήθηκε ο Τσίπρας να συναντηθεί με τον τούρκο αντιπρόεδρο

Αρνήθηκε ο Τσίπρας να συναντηθεί με τον τούρκο αντιπρόεδρο

Αν και η ελληνική πλευρά διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι θέλει να διαμορφωθεί καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, εντούτοις η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις τόσο με τις φιέστες στη Θράκη από τον Χακάν Τσαβούσογλου, α­ντιπρόεδρο της Τουρκίας, όσο και στο Αιγαίο, με μια εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που αμφισβητούσε την κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε τη μέρα μάλιστα της άφιξης στην Αθήνα του τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου ήταν βαρύ και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε προβληματισμός και δυσφορία για τις νέες προκλήσεις. Αποτέλεσμα της δυσφορίας υπήρξε η απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να μη δεχτεί να συναντηθεί με τον τούρκο α­ντιπρόεδρο, αν και η τουρκική πλευρά το επιθυμούσε, και να τον παραπέμψει τελικά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που παρέθεσε γεύμα εργασίας στον κ. Τσαβούσογλου, επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί καλό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον τούρκο αντιπρόεδρο, εν όψει και της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, να μην υπάρχουν προκλήσεις, δηλώσεις, παραβιάσεις κ.ά.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου συζήτησαν την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, που θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2018 με έμφαση στις μεταφορές.

Επίσης συζήτησαν την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα το ερχόμενο διάστημα.

Ο κ. Τσαβούσογλου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δραγασάκη αναχώρησε για περιοδεία τύπου φιέστας στη Θράκη, όπου συναντήθηκε και με εκπροσώπους των συλλόγων που ζητούν να χαρακτηριστούν ως «τουρκικοί».

Η Άγκυρα, πάντως, κλιμάκωσε τις προκλήσεις της και στο Αιγαίο με αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε για την κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου νότια της Ρόδου, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζει την άσκηση ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας μάλιστα ότι «πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, οι οποίες κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο».
Μετά το ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ, τουρκικό ελικόπτερο τύπου AB-412 πραγματοποίησε δύο υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια το πρωί της Παρασκευής.


Σχολιάστε εδώ