Καίριο χτύπημα στον παράνομο τζόγο

Καίριο χτύπημα στον παράνομο τζόγο

Με το νομοσχέδιο για τα VLTs

-Τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας – «Ασπίδα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο» το χαρακτήρισαν βουλευτές

Στο σημαντικό, τριπλό όφελος που θα προκύψει για τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση και τη θωράκιση της κοινωνίας από τον παράνομο τζόγο εστιάζει η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία κάλεσε τους αρμόδιους φορείς (ΟΠΑΠ, ΕΕΕΠ, πράκτορες, ΚΕΘΕΑ) να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου. Στο σημαντικό, τριπλό όφελος που θα προκύψει για τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση και τη θωράκιση της κοινωνίας από τον παράνομο τζόγο εστιάζει η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία κάλεσε τους αρμόδιους φορείς (ΟΠΑΠ, ΕΕΕΠ, πράκτορες, ΚΕΘΕΑ) να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι ενημερώθηκαν διεξοδικά για όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου και μάλιστα έλαβαν την ειδική μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Deloitte, τα οφέλη που θα προκύψουν είναι:

• Έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για το Ελληνικό Δημόσιο, όταν το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

• 5.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

• Ανάσα στην ευρύτερη αγορά ακινήτων.

• Προστασία από την έκθεση στον παράνομο τζόγο.

Όπως επεσήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, το νόμιμο δίκτυο VLTs θα φέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μόνο από τον παράνομο τζόγο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κράτος χάνει 300-500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα μπορούσε να μαζέψει εάν ο παράνομος τζόγος αντιμετωπιζόταν και οι παίκτες μεταφέρονταν στη νόμιμη αγορά. «Με βάση τις υπάρχουσες παραμέτρους, όταν το έργο αναπτυχθεί στην πλήρη διάστασή του, τότε μπορεί να φέρει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, σε βάθος τεσσάρων ετών. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα συνεισφορά του ΟΠΑΠ προς την Ελληνική Δημοκρατία, που φτάνει περίπου τα 780 εκατ. ευρώ τον χρόνο». Παράλληλα, όπως τόνισε ο κύριος Ζίγκλερ, το έργο δίνει ανάσα στην ευρύτερη αγορά ακινήτων, καθώς καταστήματα μισθώνονται και κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα. «Το πιο απτό όφελος σχετίζεται με την απασχόληση. Με την πλήρη υλοποίηση του έργου, ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει άμεσα τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας και θα στηρίξει έμμεσα πολλές επιπλέον. Μέχρι σήμερα, το έργο έχει ήδη δημιουργήσει πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

Για κάθε 100 ευρώ που εισπράττονται από το νόμιμο δίκτυο VLTs του ΟΠΑΠ, 52 ευρώ, άμεσα ή έμμεσα, πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ στη σημαντική συμβολή που θα έχει το νομοσχέδιο στην προστασία των παικτών και στον περιορισμό του παράνομου τζόγου. Είναι, μάλιστα, τέτοια η άνθηση του παράνομου τζόγου όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στους βουλευτές, τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο ΟΠΑΠ έλαβε 468, είτε ανώνυμες είτε επώνυμες, επιστολές για την ύπαρξη παράνομων χώρων.

Όπως είπε ο κύριος Ζίγκλερ, για κάθε 100 ευρώ που εισπράττονται από το νόμιμο δίκτυο VLTs του ΟΠΑΠ, 52 ευρώ, άμεσα ή έμμεσα, πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία. Οι παίκτες, επίσης, είναι εκτεθειμένοι σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως απειλές, εκβιασμούς και απάτες. Βάσει της τελευταίας έκθεσης πεπραγμένων της ΕΕΕΠ, την περίοδο 2005-2015 σημειώθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις της νομοθεσίας και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ.

Βαγγέλης Καραγρηγορίου: Συμφωνεί η ΕΕ
Ο Β. Καραγρηγορίου, πρόεδρος της ΕΕΕΠ, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τους στόχους του δημοσίου συμφέροντος, επιλύο­ντας μια σειρά διαχρονικών ζητημάτων. Όπως ανέφερε, η μείωση του αριθμού των VLTs από 35.000 σε 25.000 και η ταυτόχρονη δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων παιγνιομηχανών σε αποκλειστικά καταστήματα και πρακτορεία (έως 50 και 15 αντίστοιχα) μειώνει σημαντικά τον αριθμό των σημείων που θα φιλοξενούνται VLTs. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο ισχύον κανονισμός για τα VLTs είναι από τους αυστηρότερους και πιο ολοκληρωμένους στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έχει αποδεχθεί.

Επίσης ανέδειξε την απόλυτα διαφανή και σύγχρονη λειτουργία του νόμιμου δικτύου VLTs, τονίζοντας ότι η ΕΕΕΠ μπορεί να το παρακολουθεί online, διατηρώντας στοιχεία ανά άτομο, ανά μηχάνημα, ανά κατάστημα και ανά περιοχή. Όπως τόνισε, αυτή είναι ίσως η μόνη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα που το Ελληνικό Δημόσιο έχει συνεχή και άμεση online πρόσβαση. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι πρόκειται για ένα πρότυπο που θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές.

Αναφορικά με τις στοιχηματικές εταρείες του διαδικτύου ανέφερε ότι η «blacklist» -ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ΕΕΕΠ- παρέμενε ουσιαστικά ανενεργή μέχρι ο ίδιος να διαδεχθεί τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής. Όπως είπε, μέσα σε έναν χρόνο ο αριθμός των ιστότοπων που περιλαμβάνονται στην «blacklist» έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Μάλιστα έχουν πλέον καταχωρηθεί ακόμη και εταιρείες που είχαν ενταχθεί στο μεταβατικό καθεστώς για τη διαδικτυακή αγορά.

Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Στεργιώτη, πρώην πρόεδρο της ΕΕΕΠ
Στη συνεδρίαση της επιτροπής εκλήθη και ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΕΠ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Βαγγέλης Καραγρηγορίου. Ο Αντώνης Στεργιώτης υπεραμύνθηκε των έργων της θητείας του, όπως και αυτό της μονομερούς αλλαγής που έκανε στον κανονισμό, η οποία προκάλεσε το πάγωμα της επένδυσης και απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα κρατικά ταμεία. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΕΠ δέχθηκε τα πυρά του συνόλου σχεδόν των βουλευτών τόσο για το θέμα των χειρισμών του στον κανονισμό των VLTs όσο και για τα πεπραγμένα του στην εποπτεία των στοιχηματικών εταιρειών του διαδικτύου. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, οι Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Σάκης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Βέττας, Χρήστος Αντωνίου, Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Νικολόπουλος και άλλοι βουλευτές που ήταν παρόντες ζήτησαν να τους δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι άλλαξε μονομερώς τον κανονισμό των VLTs, σε ποιες διεθνείς μελέτες στηρίχθηκε, γιατί δεν διαβουλεύθηκε με τους φορείς, γιατί προκάλεσε εν γνώσει του μια τεράστια δημοσιονομική ζημία, γιατί δεν έλεγξε συστηματικά τις 24 στοιχηματικές που δηλώνουν μηδαμινά έσοδα, γιατί δήλωνε προκλητικά σε ημερίδες ότι δεν κάνει κανέναν έλεγχο, γιατί δεν ανανέωνε την «blacklist» και μάλιστα γιατί δεν έβαλε σε αυτή δύο στοιχηματικές εταιρείες για τις οποίες είχαν γίνει σχετικοί υπηρεσιακοί έλεγχοι. Οι βουλευτές άσκησαν κριτική για τα χρήματα που εξαιτίας των χειρισμών του, όπως είπαν, ζημιώθηκε το Δημόσιο.

Ευγένιος Γιαννακόπουλος: Σωστή η μείωση
Μιλώντας με βάση την εμπειρία του ως πρώην πρόεδρος της ΕΕΕΠ, ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος στάθηκε στη σημασία της μείωσης του συνολικού αριθμού των VLTs από 35.000 σε 25.000, σχολιάζοντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς αντιμετωπίζει ανάγκες που είχαν διαγνωστεί ήδη από τη δική του θητεία στην επιτροπή. Μάλιστα δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των 35.000 VLTs, σε συνδυασμό με το όριο των 25 παιγνιομηχανημάτων ανά κατάστημα, οδηγούσε σε ένα σύνολο 1.400 καταστημάτων. Τόνισε επίσης ότι ένα δίκτυο τέτοιο μεγέθους θα δημιουργούσε προκλήσεις και δυσκολίες για τον εποπτικό ρόλο της ΕΕΕΠ. Σχολίασε ακόμη ότι τα 35.000 VTLs ήταν μεγάλος αριθμός με βάση τον πληθυσμό της χώρας, όταν σε αγορές με αντίστοιχη παικτική συμπεριφορά, αλλά πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, τα μεγέθη είναι μικρότερα (π.χ. Καναδάς και Ιταλία, με 34.000 και 58.000 VLTs αντίστοιχα).


Σχολιάστε εδώ