Μεταρρύθμιση σημαίνει φθηνότερη<br>και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

Μεταρρύθμιση σημαίνει φθηνότερη
και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του Κτηματολογίου, όποιος πολίτης ή επαγγελματίας (δικηγόρος, μηχανικός, συμβολαιογράφος) επιθυμεί σήμερα να λάβει πληροφορίες για τα ακίνητα μιας περιοχής, πρέπει να μεταβεί στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο και θα μπορέσει να πληροφορηθεί μόνο για τις εγγραφές που αφορούν την περιοχή αρμοδιότητας του εν λόγω γραφείου.

Πριν από δύο δεκαετίες ο νομοθέτης είχε προβλέψει την ηλεκτρονική πρόσβαση (άρθρο 21 παρ. 2 του ν. 2664/1998), αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, ορίζονται ο τρόπος και οι όροι άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης στα κτηματολογικά στοιχεία καθώς και τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να προβαίνουν στην επιτόπου έρευνα των κτηματολογικών στοιχείων στα κτηματολογικά γραφεία και στην έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ηλεκτρονική σύνδεση».

Σήμερα, έχει έρθει η στιγμή για μια πολιτική πρωτοβουλία, ώστε να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και να δοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς και τους επαγγελματίες πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου από το σπίτι ή το γραφείο τους, αφού πιστοποιηθούν και καταβάλλουν την ανάλογη συνδρομή, ενώ δυνητικά θα μπορούσαν και να εκδίδονται πιστοποιητικά.

Έτσι θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια εργατοώρες, το κράτος θα έχει μια σημαντική πηγή εσόδων και θα μπορέσει να μειωθεί το κόστος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.


Νέα κτηματολογικά γραφεία στην Αττική

Στις 5 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να λειτουργεί Κτηματολόγιο σε Ανθούσα, Πικέρμι, Ραφήνα και Νέα Μάκρη, που εντάσσονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Σπάτων. Επίσης, από τις 12 Οκτωβρίου λειτουργεί Κτηματολόγιο για το Μοσχάτο (στο ΚΓ Αθηνών), τον Άλιμο και το Ελληνικό (ΚΓ Παλαιού Φαλήρου), τον Υμηττό (ΚΓ Βύρωνα) και τη Δάφνη (ΚΓ Ηλιούπολης), ενώ από την ερχόμενη Τετάρτη 1 Νοεμβρίου λειτουργεί και για τον Ταύρο, στο ΚΓ Αθηνών. Όλοι οι ιδιοκτήτες, έναν μήνα μετά την έναρξη, μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία της εγγραφής τους (ακίνητο, δικαίωμα, τίτλο κτήσης) στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, ενώ έχουν προθεσμία επτά χρόνια για να διορθώσουν τις αρχικές εγγραφές.


15 υποθηκοφυλακεία ζητούν επικεφαλής

Μετά την κρατικοποίηση των πρώτων υποθηκοφυλακείων, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσκαλεί τους (μόνιμους ή με σχέση αορίστου χρόνου) δικαστικούς υπαλλήλους με πτυχίο Νομικής να υποβάλλουν υποψηφιότητα, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 31 Οκτωβρίου, για να καλύψουν τις θέσεις προϊσταμένων σε 15 υποθηκοφυλακεία (Αμαλιάδας, Αχαρνών, Ελευσίνας, Ηλιούπολης, Κερατέας, Κηφισιάς, Μεγάρων, Μυκόνου, Νέας Ιωνίας, Νάξου, Παπάγου, Περιστερίου, Πύργου, Χαλκίδας και Χώρας Άνδρου). Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για περισσότερα του ενός υποθηκοφυλακεία, θα συνεκτιμηθούν τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, της προϋπηρεσίας, της εμπειρίας και της εν γένει προσωπικότητάς τους, ενώ ενδέχεται να προσκληθούν σε προσωπική συνέντευξη.


Ανάρτηση χαρτών, ανάδειξη αυθαιρέτων

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου θα αρχίσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 17% της χώρας. Αφορά 22 περιοχές και θα γίνει κλιμακωτά έως και τον Δεκέμβριο. Αναλυτικά, οι Διευθύνσεις Δασών οι οποίες θα προβούν σε ανάρτηση είναι οι Ανατολικής Αττικής, Αρκαδίας, Δυτικής Αττικής, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λάρισας, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πειραιά, Πέλλας, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας, Χανίων και Χίου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ανατολική Αττική, αφού αναμένεται να αναδειχθούν όλα τα προβλήματα των αγροτικών, των εκτός σχεδίου περιοχών και κυρίως των αυθαίρετων οικισμών, παρότι πολλοί εξ αυτών (π.χ. Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο, Κερατέα) έχουν ενταχθεί σε πολεοδομικό σχεδιασμό.


Σχολιάστε εδώ