Αερομαχίες κυβέρνησης – ΝΔ!

Αερομαχίες κυβέρνησης – ΝΔ!

• Και άγριο «Dogfight» Καμμένου – Γεωργιάδη στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησε η ανακοίνωση, διά στόματος Ντ. Τραμπ, της συμφωνίας για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-16 με συνολικό κόστος 2,4 δισ. ευρώ. Σημαντικό ποσό, αν λάβει κανείς υπόψη του αφενός την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και αφετέρου ότι αυτό (το ποσό) θα προστεθεί στο δημόσιο χρέος της χώρας. Την ίδια στιγμή, επιφυλάξεις διατυπώνονται από τις Βρυξέλλες, που ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις βασικές πτυχές της συμφωνίας, ενώ από ορισμένους αξιωματούχους εκφράσθηκε ενόχληση διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως.

Η συμφωνία αφορά την αναβάθμιση 85-95 αεροσκαφών από τα 123 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τα υπόλοιπα η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας σχεδιάζει να τα πουλήσει σε αραβικές χώρες. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι το καθαρό κόστος για τη χώρα θα είναι 1,1 δισ. και το υπόλοιπο ποσό θα είναι σε αντισταθμιστικά οφέλη, το κόστος των οποίων θα καλύψει η αμερικανική πλευρά. Ακόμη, το 1,1 δισ. θα καταβληθεί σε βάθος δεκαετίας, κατά συνέπεια σε ετήσια βάση το κόστος για το δημόσιο προϋπολογισμό θα ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ. Δεν δίνουν ωστόσο σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα όπως γιατί η ανακοίνωση έγινε από την αμερικανική πλευρά, ενώ η συμφωνία είχε ήδη κλείσει και ήταν εν γνώσει του Κογκρέσου.

Αίσθηση προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να ενημερώσει με δική του πρωτοβουλία τους πολιτικούς αρχηγούς για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς επίσης και συνολικά για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε εκεί. Τους προτρέπει, δε, όποιος το επιθυμεί να ζητήσει συνάντηση μαζί του. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει την έκταση αλλά και τη σημασία των αντιδράσεων των Βρυξελλών. Λένε, πρώτον, ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς των Μνημονίων και, δεύτερον, ότι δεν υπάρχουν επί της ουσίας α­ντιδράσεις από την πλευρά των εταίρων, αλλά ότι ίσως κάποιοι «τους βάζουν λόγια να λένε».
Σπασμωδικές ήταν οι αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας επιτέθηκαν με σκληρό τρόπο στον πρωθυπουργό, δίνοντας την αίσθηση ότι είτε δεν συμφωνούν με την αναβάθμιση των F-16 είτε αυτή δεν ήταν αναγκαία.

Στη συνέχεια αποδέχθηκαν διά του τομεάρχη Άμυνας Β. Κικίλια ότι η αναβάθμιση ήταν επιβεβλημένη, ο οποίος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το κόστος και το εύρος της συμφωνίας αλλά και για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Άδ. Γεωργιάδης προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία της συμφωνίας, λέγοντας ότι ναι μεν η αναβάθμιση ήταν αναγκαία, αλλά τα F-16 δεν είναι τόσο καλά (!) όσο τα F-35 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ. Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος με ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε λίγο ούτε πολύ προτρέπει τους Ευρωπαίους να μπλοκάρουν τη συμφωνία, προκαλώντας με την κίνησή του αυτή τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Η συμφωνία με τον τρόπο μάλιστα που ανακοινώθηκε έχει προκαλέσει τη δυσφορία και αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών του πρώην υπουργού Ν. Φίλη, ο οποίος επισήμανε ότι «το κόστος για τα F-16 το μάθαμε από τα χείλη του Τραμπ». Επισήμανε μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει εθνική ευθύνη, λέγοντας ότι «δίνουμε 2,4 δισ. ως οροφή για να πάρουμε ανταλλακτικά, την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 είναι ανοιχτό εδώ και μια οκταετία. Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, το 2009, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος και συνεχίσθηκαν το 2010, με την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Τότε το συνολικό κόστος είχε υπολογιστεί στα 1,9 δισ., ενώ άλλα 300 εκατ. θα πήγαιναν για έξοδα εκπαίδευσης των ελλήνων πιλότων, τα προγράμματα κ.ά.


“Μάχη” μεταξύ Καμμένου και Γεωργιάδη στη Βουλή

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε στη Βουλή χθες (25-10-2017) μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. Αντιπαράθεση που κατέληξε για μια ακόμη φορά σε άγριο καυγά.

Μετά την ομιλία του κ. Καμμένου από το βήμα της Βουλής όπου ανέφερε πώς οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους Αμερικανούς δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, έλαβε το λόγο ο κ. Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε πως την περασμένη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί η συζήτηση της ερώτησης του κ. Τσιάρα για το ταξίδι του κ. Καμμένου στο Λονδίνο. « Ενημερώσατε ψευδώς την Βουλή ότι θα λείπετε στο εξωτερικό. Ψευδώς, γιατί μία ώρα μετά ήμασταν μαζί στο “ΠΑΛΛΑΣ” στη συναυλία της κ. Μπρούνι. Κρύβεται ο υπουργός και είναι απαράδεκτο να μην απαντά σε ερώτηση για το Λονδίνο».

Στο σημείο αυτό παρενέβει ο κ. Καμμένος από τα υπουργικά έδρανα φωνάζοντας: «Πήγαινε να πάρεις το μεροκάματό σου από τον Πειραιά». Για να απαντήσει ο κ. Γεωργιαδης: Μεροκάματα από τον Πειραιά, σαν κι αυτά που εννοείτε, μάλλον άλλος έχει πάρει, ο οποίος επισκεπτόταν το γραφείο του κ. Μαρινάκη. Εσείς και η σύζυγός σας, κύριε Υπουργέ. Άρα, όχι σε εμένα αυτά. Τέτοιες προβοκάτσιες σε εμένα δεν γίνονται. Άλλος πήγαινε εκεί και η σύζυγός του. Εσείς συγκεκριμένα και η σύζυγός σας. Εντάξει; Και τον κ. Κουρτάκη εσείς τον είδατε στο γραφείο του, προ των εκλογών του ’12, μαζί με τον τότε οικονομικό διευθυντή σας. Άρα, αφήστε τα αυτά, κύριε Καμμένε.

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε απάντηση για το γεγονός της απουσίας του: «Ήμουν με τον υφυπουργό τον Αμερικανό, άλλοι βγάζανε σέλφι με εμπόρους όπλων του Eurofighter».

 


Σχολιάστε εδώ