Καθαρό προβάδισμα Φώφης στον Πειραιά…

Καθαρό προβάδισμα Φώφης στον Πειραιά…

Η Φώφη Γεννηματά έχει πάρει… κεφάλι στην κούρσα για την ηγεσία του πολιτικού σχηματισμού που θα ηγηθεί του κεντροαριστερού χώρου στην περιφέρεια του Πειραιά. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν μείνει πίσω τους και μάλιστα με σημαντική διαφορά, ενώ… άφαντος μέχρι στιγμής είναι ο Γ. Καμίνης!
Η Φώφη σαφώς και έχει μεγαλύτερο ρεύμα, ωστόσο ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται δυνατός. Με τη Φώφη Γεννηματά έχουν συμπαραταχθεί τα περισσότερα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, όπως οι Μ. Αντωνάκος, Δ. Κατσικάρης, Τάκης Αβραμίδης, κ.ά., ενώ με τον Ανδρουλάκη έχουν ταχθεί ο Δ. Καρύδης, ο Λ. Αλεξανδρίδης, ο Χ. Πάλλης κ.ά. Απ’ ό,τι δείχνουν μέχρι στιγμής οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται, οι υποστηρικτές του Βενιζέλου τάσσονται με τη Φώφη, ενώ με τον Ανδρουλάκη τάσσονται οι περισσότεροι από τον στενό πυρήνα του πρώην νομάρχη Γ. Μίχα. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (19-10-2017), στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου προήδρευσε συνάντησης στελεχών που θα αναλάβουν τον συντονισμό της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά. Εκλογικά τμήματα στην Α’ Πειραιά, θα είναι οι αίθουσες των πέντε δημοτικών κοινοτήτων, τις οποίες παραχώρησε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.


Δυναμικά θα απαντήσει το ΠΑΜΕ στο κύμα πλειστηριασμών που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 μέρες και διογκώνεται μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για την εξυγίανση των τραπεζών. Όπως ανακοίνωσε η γραμματεία του ΠΑΜΕ, κάθε Τετάρτη, μέλη του και οπαδοί του δόγματος «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που τόσο πρόωρα ξέχασε η κυβέρνηση, θα μεταβαίνουν στα Ειρηνοδικεία του Πειραιά και της Νίκαιας και θα ματαιώνουν τους πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών ανθρώπων που οι τράπεζες τα βγάζουν στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί. Επίσης, μια φορά την εβδομάδα ειδικευμένος δικηγόρος θα βρίσκεται στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για να δίνει δωρεάν νομικές συμβουλές σε νοικοκύρηδες που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο γιατί τα σπίτια που απέκτησαν με αίμα και θυσίες απειλούνται από τις αδηφάγες τράπεζες αλλά και το ανάλγητο κράτος που προχωράει σε κατασχέσεις για χρέη ακόμα και 500 ευρώ!
Ανατριχιαστική αποκάλυψη έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου Περάματος που διενήργησαν ελέγχους στις δεξαμενές καυσίμων της περιοχής, κατ’ εντολή του δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκη. Σε κάποιες δεξαμενές βρέθηκαν καύσιμα αεροσκαφών τα οποία δεν είχαν δηλώσει οι εταιρείες για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις και ανησυχίες στον κόσμο, δεδομένου ότι τα καύσιμα αυτά είναι πολύ πιο εύφλεκτα από τη βενζίνη και προκαλούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές σε περίπτωση ανάφλεξης! Πάντως υπήρχαν άδειες από το αρμόδιο υπουργείο που επέτρεπαν την αποθήκευση του συγκεκριμένου, άκρως επικίνδυνου καυσίμου στις δεξαμενές του Περάματος, οι οποίες είχαν εκδοθεί ερήμην του δήμου. Όπως κατήγγειλε, ο δήμαρχος, τον τελευταίο καιρό τα αρμόδια υπουργεία δεν δείχνουν να ενημερώνουν τον δήμο για τις άδειες που δίνουν στις εταιρείες πετρελαίου για να αποφεύγουν τις… κακοτοπιές! Αυτό, σύμφωνα με πηγές της ΤΑ, γίνεται για να παίρνουν γρήγορα οι εταιρείες τις άδειες και τις εγκρίσεις, δεδομένου ότι ο δήμος έχει δικαίωμα 30 ημερών μέχρι να αποφανθεί για το κάθε αίτημα.
Για το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δεξαμενών στο Πέραμα, τη μόλυνση της θάλασσας, τη λειτουργία των εταιρειών πετρελαιοειδών, κ.λπ., η αντιπολίτευση του Δήμου Περάματος, είχε ζητήσει από τη διοίκηση του δήμου να γίνει ειδική συζήτηση και ενημέρωση, με τη συμμετοχή μάλιστα και των δημοτών. Ο δήμαρχος όρισε τη συζήτηση για την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, αλλά αυτή δεν έγινε ποτέ γιατί οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τους κ. Θεοδωρουλέα και Παρασκευόπουλο, δεν… εμφανίσθηκαν. Έτσι, τόσο οι δημότες, που είχαν πάει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όσο και εκπρόσωποι από το κόμμα της ΝΔ, που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα, έφυγαν άπρακτοι…
Το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο βρέθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αλλά όσα μέλη του έμειναν εδώ δεν… έχασαν τον χρόνο τους. Έτσι, ο υπουργός Εσωτερικών Δ. Σκουρλέτης βρέθηκε στο Πέραμα, όπου συζήτησε με τον φίλο του δήμαρχο Γ. Λαγουδάκη διάφορα θέματα που αφορούν την ΤΑ. Εκείνο που δήλωσε ο υπουργός, παρά τις έντονες αντιρρήσεις που είχε και τα επιχειρήματα που του παρέθεσε ο δήμαρχος Περάματος, ήταν πως οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο Γ. Λαγουδάκης επέμενε πως έτσι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει κανένας δήμος και έλεγε χαρακτηριστικά πως το βιώνει ο ίδιος καθημερινά, ακόμα και τώρα που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν ο δήμαρχος δεν ελέγχει την πλειοψηφία, έλεγε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός πάντως υποστήριξε πως η απλή αναλογική είναι το ζητούμενο και θα πρέπει να μάθουμε κάποτε να λειτουργούμε μ’ αυτήν.
Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος. Έτσι και η Περιβαλλοντική, η εταιρεία που είχαν συγκροτήσει οι Δήμοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος και Πειραιά από το 1992, με σκοπό να παίρνει δουλειές και να δίνει θέσεις εργασίας σε δημότες και έσοδα στους δήμους. Πρώτο έργο, και μεγαλύτερο, ο καθαρισμός των χώρων του ΟΛΠ. Αυτό όμως δεν το πέτυχαν. Πάντα έβρισκαν τρόπο οι επιτήδειοι κι έπαιρναν τις δουλειές. Το 1998 η εταιρεία είχε άνοιγμα 1,3 εκατ. ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, γιατί τότε ήταν το αντίστοιχο σε δραχμές. Κατάφερε τότε να πάρει κάποιες δουλειές, της ανέθεσαν τον καθαρισμό της Ιχθυόσκαλας και τη μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια, με αποτέλεσμα το 2014 το άνοιγμα να μειωθεί στα 78.000 ευρώ και σήμερα να είναι μόλις 52.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Κερατσινίου φάνηκε διατεθειμένος να αναθέσει κάποιες ακόμη δουλειές στην εταιρεία, αλλά οι δήμαρχοι Πειραιά και Περάματος έκριναν ότι δεν υπάρχει μέλλον, οπότε είναι καλύτερα να μπει σε εκκαθάριση και να κλείσει. Αυτό και έγινε. Εκκαθαριστές ανέλαβαν οι κ. Κούβαρης και Γουρουντής και οσονούπω πέφτουν οι τίτλοι τέλους στην επιχείρηση. Μια διαδημοτική προσπάθεια, που ξεκίνησε με όνειρα και ελπίδες, σβήνει… Το έργο που ήταν προγραμματισμένο να κάνει το κάνουν ιδιώτες, ενδεχομένως και με μεγαλύτερο κόστος. Σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος. Δεν νομίζετε;


Σχολιάστε εδώ