Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν πεθάνει απεργός πείνας στην ΕΣΗΕΑ;

Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν πεθάνει απεργός πείνας στην ΕΣΗΕΑ;

Μετά από επτά-οκτώ μέρες απεργίας πείνας των τεσσάρων γυναικών δημοσιογράφων έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, οι συνδικαλιστές του κλάδου αλλά και οι αρμόδιοι της κυβέρνησης πήραν το μήνυμα πως οι γυναίκες συνταξιούχοι είναι αποφασισμένες να φθάσουν ως το τέλος. Οι Ελένη Αδριανού, Μαρίνα Βήχου, Τζόρτζια Κοντράρου και Αφροδίτη Υψηλάντη φαίνεται πως πήραν στους ώμους τους την τύχη ενός ολόκληρου οργανισμού, του ΕΔΟΕΑΠ. Ενώ αρχικά η απόφασή τους συνάντησε την αδιαφορία και σε πολλές περιπτώσεις και την κοροϊδία από συναδέλφους τους, αυτές επέμεναν μαζί με πολλούς άλλους δημοσιογράφους που βρέθηκαν συμπαραστάτες τους είτε έξω από την ΕΣΗΕΑ είτε στα Μέσα που εργάζονται, κυρίως στο διαδίκτυο. Τα επίσημα ΜΜΕ δεν έγραψαν κουβέντα, ενώ οι ίδιες κατήγγειλαν φίμωση από την ΕΡΤ αλλά και το ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τομέας Ειδήσεων της ΕΡΤ έστειλε κάμερα στην οδό Ακαδημίας μετά από οκτώ ημέρες απεργίας πείνας, και ενώ η Αφροδίτη Υψηλάντη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ.

Μετά από τόσες ημέρες αποφάσισε και η ΕΣΗΕΑ να εκδηλώσει τη συμπαράστασή της στις δημοσιογράφους απεργούς πείνας με ανακοίνωση που ζητούσε την άμεση θεσμοθέτηση λύσης από την κυβέρνηση για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Στο μεταξύ, η περίφημη τροπολογία που συζητιόταν αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει καν! Μόλις την περασμένη Τρίτη και ενώ η απεργία πείνας συνεχιζόταν, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ενημέρωσε τους συνδικαλιστές πως αναμένεται η γνώμη της «τρόικας».  Για το 2% επί του τζίρου φυσικά, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν τα ΜΜΕ από τον τζίρο των διαφημίσεών τους. Το ζήτημα που αποκαλύφθηκε είναι αυτό που έγραψε η στήλη την περασμένη Κυριακή. Πως ο ίδιος ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για να αλλάξει το καταστατικό του, ώστε να μπουν στον ΕΔΟΕΑΠ όλες οι άλλες κατηγορίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Κι αυτό απαιτεί η κυβέρνηση να γίνει πριν θεσμοθετήσει τις εργοδοτικές εισφορές και την εισφορά του 2%.

Το υπουργείο Εργασίας, με την τακτική της συνεχούς κωλυσιεργίας και την τακτική των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων, στην οποία μετείχαν οι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ, κατέφερε να φθάσει τον ΕΔΟΕΑΠ και τον κλάδο στα όριά του. Αν δεν αποδεχθεί την αλλαγή καταστατικού, ο ΕΔΟΕΑΠ θα κλείσει!

Παρ’ όλα αυτά, οι συνδικαλιστές υπέκυψαν μπροστά σε αυτόν τον πρωτοφανή εκβιασμό. Ο μεν πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ν. Καρούτζος δήλωσε πως θα κινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή του καταστατικού όταν εισαχθεί στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης, η δε πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Μ. Αντωνιάδου – Στ. Καπάκος) επιμένει στην τακτική μη κινητοποιήσεων του κλάδου, δηλώνοντας πως πρέπει να περιμένουν οι ασφαλισμένοι την άποψη της… «τρόικας».

 


Σχολιάστε εδώ