Το Καστέλι θέλουν οι ΗΠΑ για δεύτερη βάση

Το Καστέλι θέλουν οι ΗΠΑ για δεύτερη βάση

-Δήλωση του ΔΝΤ ότι αποχωρεί, το αντάλλαγμα που θα ζητήσει ο Τσίπρας
-Ο Καμμένος έκλεισε το ραντεβού με τον Ντ. Τραμπ

Η εβδομάδα που αρχίζει αύριο είναι από τις κρισιμότερες για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό αλλά και, πάνω απ’ όλα, για την Ελλάδα. Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το… αβαντάζ για τη χώρα μας είναι ότι αυτήν τη στιγμή, με την ακραία ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τουρκία του Ερντογάν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας πρωτίστως του τούρκου πρωθυπουργού και των απειλών για κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων στην Τουρκία, από τις οποίες η σημαντικότερη για την… εποπτεία της γύρω περιοχής, και κυρίως της Ρωσίας, είναι στο Ιντσιρλίκ, αναζητείται εναλλακτική διέξοδος στην Ελλάδα, όπου θα μετακομίσει όλη η βάση του Ιντσιρλίκ.
Και αυτό είναι ένα ισχυρότατο διαπραγματευτικό χαρτί για τον Αλέξη Τσίπρα, για να ικανοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ελληνικά αιτήματα, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σημαντικότερη, από πλευράς αμερικανικού ενδιαφέροντος σήμερα, γεωπολιτική περιφέρεια.
Ήδη έχουν ξεκινήσει από καιρό οι παρασκηνιακές συζητήσεις σε επίπεδο πρεσβευτών αλλά και υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών για το… αίτημα της Ουάσινγκτον. Και για να κλείσει έτσι ξαφνικά η πρόσκληση του πρωθυπουργού και η συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο, φαίνεται ότι όλα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και απομένουν οι υπογραφές των δύο ηγετών.

Και στο σημείο αυτό αποδεικνύεται η πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι ή να διαρρεύσει το παραμικρό. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να διέρρευσε εσκεμμένα ότι οι Αμερικανοί, πέραν της ενίσχυσης της Σούδας με έργα που θα γίνουν στο λιμάνι για τις ανάγκες του 6ου Αμερικανικού Στόλου, ζητούν και δεύτερη βάση, η οποία θα γίνει στην Κάρπαθο, όπως γράφτηκε επανειλημμένα στον Τύπο και ειπώθηκε από κανάλια και ραδιόφωνα.
Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει, σύμφωνα με αρκετά έγκυρες πηγές, ότι και η δεύτερη αμερικανική βάση θα είναι στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Καστέλι. Και ήδη όλα έχουν συμφωνηθεί.
Τα περί Καρπάθου διέρρευσαν πιθανότατα για παραπλάνηση, όμως μια βάση στην Κάρπαθο θα προκαλούσε τον Σουλτάνο, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά, γιατί θα επιβεβαίωνε, με τη σφραγίδα της Ουάσινγκτον, τις πάγιες διαχρονικά ελληνικές θέσεις.
Να σημειώσουμε ότι υπάρχει πληροφορία σύμφωνα με την οποία στις… βλέψεις των Αμερικανών είναι και η αεροπορική βάση στον Άραξο!
Ως προς τα ενεργειακά, οι επενδύσεις (μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία αμερικανική επένδυση στα επτά χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα) και τα διμερή θέματα θα συζητηθούν στις συσκέψεις μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών. Ήδη πάνω από επτά υπουργοί θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό.
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Τι ζητάει ο Τσίπρας


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τον αμερικανό Πρόεδρο είναι μια σαφής δήλωση του ΔΝΤ ότι αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να έχει βάση το πολιτικό αφήγημα: «Εγώ έδιωξα το ΔΝΤ». Εξέλιξη που θα γίνει και η σημαία της πολιτικής του από δω και πέρα και θα κυριαρχήσει στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «Εσείς βάλατε στην Ελλάδα το ΔΝΤ και εγώ απελευθέρωσα τη χώρα από τα δεσμά του». Και, φυσικά, αυτό το… λάβαρο θα είναι ένα από τα… όπλα του στις εκλογές, όποτε γίνουν.
Ήδη, αύριο το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Να σημειώσουμε ότι η Ευρωζώνη προχωρεί στη δημιουργία του δικού της ΔΝΤ, που πιθανότατα θα είναι ο ΕSM.

Φωτιές άναψε το ΔΝΤ


Μέχρι να φύγει όμως το ΔΝΤ, έριξε λάδι στη φωτιά με την έκθεσή του, στην οποία αμφισβητεί ότι μπορούν να επιτευχθούν οι προβλέψεις για πλεονάσματα 3,5%. Και αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρξουν μαύρες τρύπες, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα. Μόνο για το 2018 το ΔΝΤ προσγειώνει το πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,2%, κάτι που οδηγεί στην επιβολή μέτρων ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου κ.λπ.
Νοίκι για τις βάσεις
Μια διέξοδος για να αποφευχθεί νέα καταιγίδα φόρων και περικοπών θα ήταν να πληρώνουν οι Αμερικανοί νοίκι για τις βάσεις που έχουν εδώ, π.χ. 1,5 με 2 δισ. τον χρόνο, αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο… γαλαντόμος ο ένοικος του Λευκού Οίκου.


Μετακομίζουν στην Αμερική

Το ένα τρίτο σχεδόν της κυβέρνησης μεταβαίνει στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο (την οποία διοργανώνει ο Τζον Κάλαμος, που απέκτησε πρόσφατα τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής) και θα απευθύνει χαιρετισμό. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με γερουσιαστές, μέλη του Κογκρέσου, τον δήμαρχο του Σικάγο και τον κυβερνήτη του Ιλινόις.
Ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στο Σικάγο θα επισκεφθεί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό, real estate, υψηλή τεχνολογία, υποδομές, αγροτοδιατροφικά κ.ά.
Στην ελληνική αποστολή για το Σικάγο -που είναι ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης στις ΗΠΑ- θα βρίσκονται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουΐκ.
Στην Ουάσινγκτον θα μεταβεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στο ταξίδι η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μελάνια Τραμπ θα βρίσκεται εκτός Ουάσινγκτον και σύμφωνα με το πρωτόκολλο την κ. Μπέτυ Μπαζιάνα θα υποδεχθεί η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Κάρεν Πενς.


Σχολιάστε εδώ