Τα κοράκια-funds πάνω από τους δανειολήπτες

Τα κοράκια-funds πάνω από τους δανειολήπτες

Αυτή την προστασία προσφέρει η κυβέρνηση στους Έλληνες

-Το ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου

Στα funds, που δεν ξέρει κανείς από πού κρατάει η… σκούφια τους και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά, παραδίδει τους έλληνες δανειολήπτες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα να «αγοράσουν» το δάνειό τους, με υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικία, στην τιμή –ίσως και κάτι παραπάνω– που θα τα πάρουν τα γνωστά σε όλη την υφήλιο κοράκια, τα οποία ήδη έχουν αγοράσει δάνεια πάνω από τρία δισ. ευρώ.

Αυτή την ωμή απάντηση έδωσε ο υπουργός στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά η πρώτη κατοικία. Ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι ανέφικτο να γίνει αυτή η ρύθμιση και, αναφερόμενος στην επισήμανση του βουλευτή, παρέπεμψε στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που δημιουργήθηκε για να προστατεύει αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Και πρόσθεσε: «Θα διαπραγματευτούμε για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως το έθεσε ο κ. Σταθάκης».

Στήριξη στα funds!

Ο υπουργός πρόσφερε, μάλιστα, και στήριξη στα funds, τονίζοντας: «Όταν αγοράζουν δάνεια, δεν είναι προς όφελός τους να δημιουργήσουν ξεχωριστό τμήμα για τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά να προσφέρουν ένα συνολικό πακέτο.

Τα funds αγοράζουν πακέτα δανείων και δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν σε εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Είναι αδύνατον να βγουν τα μη εξυπηρετούμενα και να δημιουργηθεί καινούργιο πακέτο. Δεν μπορεί να γίνει τέτοιος νόμος».

Απαντώντας δε στον κ. Τριανταφυλλίδη, που υποστήριξε ότι στην Κύπρο έγινε κάτι αντίστοιχο, τόνισε: «Αυτήν τη μονομερή απόφαση που έκανε η Κύπρος εμείς δεν μπορούμε να την κάνουμε».


Διαψεύδουν τα κοράκια τον υπουργό – «Κούρεμα» μέχρι και 90%

Κι όμως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε άλλες χώρες τα funds που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια καλούν τους δανειολήπτες και τους προσφέρουν «κούρεμα» των δανείων τους μέχρι και 90%!

Στην Ισπανία, συγκεκριμένα, το fund, ή η εταιρεία που διαχειρίσθηκε «κόκκινα» δάνεια για λογαριασμό του fund, κάλεσε τους δανειολήπτες και τους πρόσφερε «κούρεμα» έως και 90%. Δηλαδή, το fund αγόρασε, για παράδειγμα, το δάνειο από την τράπεζα έναντι 0,03 ευρώ ανά ευρώ δανείου και πρότεινε στον δανειολήπτη να δώσει 0,06 ευρώ (σ.σ.: ανά ευρώ) και το υπόλοιπο να διαγραφεί, αναφέρει τραπεζική πηγή.


Σχολιάστε εδώ