Κρατικοποιήθηκαν τα πρώτα  20 υποθηκοφυλακεία

Κρατικοποιήθηκαν τα πρώτα 20 υποθηκοφυλακεία

– «Aχρείαστο ρουσφέτι», λένε οι υποθηκοφύλακες,
«είστε μια μειοψηφία εκλεκτών», απαντούν οι εργαζόμενοι

Αποδοκιμάζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων την πρόσφατη «εν κρυπτώ» κρατικοποίηση 20 υποθηκοφυλακείων, στα οποία δεν καλύφθηκαν οι κενές θέσεις προϊσταμένων από το 2010 έως σήμερα. Τη χαρακτηρίζουν «ένα αχρείαστο ρουσφέτι δημοσιοϋπαλληλοποίησης», που έγινε αποκλειστικά για να προσληφθούν στο Δημόσιο 142 ιδιωτικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, εκτός ΑΣΕΠ, γεγονός που θα προσβάλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως «κατάφωρα αντισυνταγματικό». Προειδοποιούν ότι στα εν λόγω -κρατικά πλέον- υποθηκοφυλακεία ήδη επικρατεί χάος και αδυναμία ορθής και νομότυπης εξυπηρέτησης συμβολαιογράφων και δικηγόρων, ενώ έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία και έχει επέλθει στους πολίτες ανασφάλεια δικαίου. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στα άμισθα υποθηκοφυλακεία τονίζουν πως το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνώρισε τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός των υποθηκοφυλακείων, και δη των άμισθων, η λειτουργία των οποίων ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του Εθνικού Κτηματολογίου, κάτι που εξυπηρετούσε μια μειοψηφία ολίγων εκλεκτών «άμισθων» δημόσιων λειτουργών και εταιρειών κτηματογράφησης. Κατά τους εργαζόμενους, τα ίδια οικονομικά συμφέροντα και μονοπώλια που πολέμησαν σφόδρα την εμμισθοποίηση των υποθηκοφυλακείων αντιπαλεύουν τη θεσμοθέτηση του νέου φορέα Κτηματολογίου, η οποία πρέπει να επιταχυνθεί. Τα 20 γραφεία είναι τα εξής: Αχαρνών, Ηλιουπόλεως, Ζωγράφου, Ελευσίνας, Κερατέας, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Παπάγου, Περιστερίου, Χώρας Άνδρου, Νάξου, Μεγάρων, Μυκόνου, Χαλκίδας, Κύμης, Ταμυνέων, Αμαλιάδας, Βάρδας, Μυρτουντίων και Πύργου.

Παραδιάς: Διορίστε άμεσα προϊσταμένους, έμπειρους νομικούς

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία, διά του προέδρου της, Στράτου Παραδιά, απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επισημαίνοντας ότι την τελευταία εβδομάδα, λόγω της κρατικοποίησης 20 υποθηκοφυλακείων, υπάρχει αδυναμία μεταγραφής οποιουδήποτε συμβολαίου και έκδοσης οποιουδήποτε πιστοποιητικού. Ουσιαστικά, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, έχει διακοπεί η λειτουργία τους, καθόσον δεν μεταγράφουν πλέον οποιουδήποτε είδους συμβολαιογραφικές πράξεις και στερούνται οποιουδήποτε μηχανισμού παραλαβής εγγράφων και είσπραξης τελών. Το σοβαρότατο αυτό θέμα, καταλήγει ο Στράτος Παραδιάς, χρήζει άμεσης επίλυσης και ορισμού έμπειρων νομικών ως προϊσταμένων για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα των ιδιοκτητών.

Έχουν πολλές αντιρρήσεις (να εξετάσουν)

Συνάντηση εργασίας με τους συντονιστές των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας πραγματοποίησε, την περασμένη Τρίτη, για τους δασικούς χάρτες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Βασικό θέμα η συγκρότηση -εντός της ερχόμενης εβδομάδας- των επιτροπών εξέτασης των (άνω των 110.000) αντιρρήσεων που υπέβαλαν οι πολίτες και οι νέες αναρτήσεις για το 17% της επικράτειας, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 12 Οκτωβρίου. Όσο για τον διαγωνισμό στο υπόλοιπο 46%, που προκηρύχθηκε πριν από δύο μήνες, δεκατρείς υποψήφιοι κατέθεσαν 30 προσφορές για τις 16 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, σε ορισμένες εκ των οποίων οι εκπτώσεις έφτασαν και το 18%.

Όλα σε ένα (ψηφιακό χάρτη), νοικοκυρεμένα

O πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός παρουσίασε την πρότασή του για τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη, με διοικητική ισχύ, με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.
Επίσης, όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων, βάσει της πρότασης, η οποία έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από εκπροσώπους θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας.


Σχολιάστε εδώ