Τις κόκκινες γραμμές έθεσε  ο Παυλόπουλος σε Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία

Τις κόκκινες γραμμές έθεσε ο Παυλόπουλος σε Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία

Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες τις βαλκανικές χώρες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση με τον σέρβο ομόλογό του Ν. Βούτσις, προειδοποιώντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερο νόημα σε μια περίοδο που η Αλβανία κλιμακώνει τις προκλήσεις έναντι της χώρας μας και ενισχύει αποσχιστικές τάσεις σε άλλα βαλκανικά κράτη (Βοσνία), ενώ τα Σκόπια επιμένουν στην ίδια αλυτρωτική πολιτική. Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι για την Ελλάδα «οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας περνούν μέσ’ από τον πλήρη σεβασμό των αρχών και των κανόνων που καθιερώνει το ψήφισμα 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Εξέφρασε δε την ελπίδα το μήνυμα αυτό να είναι αρκούντως κατανοητό, επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες για την Ευρώπη, ενώ υπάρχει και η περίπτωση της Καταλονίας.

Όσον αφορά το Κυπριακό -και κατά την πάγια τακτική του- ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Δεδομένου δε ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία και θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Ως προς τα σύνορα με την Τουρκία σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης «πρέπει να γίνεται από όλους πλήρως σεβαστή», τόνισε δε ότι «κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα». Πολύ περισσότερο δε όταν η αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας οδηγεί στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθυνόμενος προς την Άγκυρα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει μια δημοκρατική, ευημερούσα και με ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκία, αυτό όμως προϋποθέτει από την πλευρά της «ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους».
Αναφερόμενος, τέλος, στα Σκόπια τόνισε ότι όσο επιμένουν στη χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους. «Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε. Ανέφερε μάλιστα ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Αλβανίας, η οποία υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική με πράξεις όπως η πρόσφατη ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας.


Σχολιάστε εδώ