Μαξίμου και ΚΑΣ τα βρήκαν

Μαξίμου και ΚΑΣ τα βρήκαν

Τζάμπα η φασαρία

– Άντε τώρα να δούμε πότε θα μπουν οι μπουλντόζες

Πολύ κακό για το τίποτα αποδείχθηκε τελικά η αναταραχή των προηγούμενων εβδομάδων γύρω από το έργο στο Ελληνικό. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όπως ακριβώς είχε… προβλέψει το «ΠΑΡΟΝ», άναψε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της μεγάλης επένδυσης. Προς μεγάλη ανακούφιση της κυβέρνησης, που ήταν αποδέκτης αμφίπλευρων πιέσεων, ενώ είχε να αντιμετωπίσει και το εσωκομματικό μέτωπο. Όσο για την απόφαση του ΚΑΣ να ορίσει ως αρχαιολογικό χώρο έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επένδυση. Η εταιρεία (Lamda Development) που έχει αναλάβει το έργο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επίσημα αφού πρώτα μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν. Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, τότε θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και στο επιχειρησιακό σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο κείμενα.

Σημειώνει επίσης ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας κι επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού. Επιφυλακτική ήταν και η στάση της Κομισιόν, που αναμένει να φτάσουν στα χέρια της τα κείμενα των αποφάσεων αλλά και οι θέσεις των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή δύο οικολογικές οργανώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας απειλώντας να μπλοκάρουν την επένδυση. Όπως υποστηρίζουν στην προσφυγή τους, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Ελληνικού δεν υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, τονίζουν δε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 24 του Συ­ντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένσταση της Ελληνικό ΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει δασική έκταση 37 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελληνικού.


Σχολιάστε εδώ