17 με 20 δισ. ο τζίρος από τα είδη-μαϊμού

17 με 20 δισ. ο τζίρος από τα είδη-μαϊμού

Η Ελλάδα μέσα στις 10 πρώτες χώρες του διεθνούς παρεμπορίου

– Το Δημόσιο χάνει φόρους 3,5 δισ. ευρώ
– Η Κίνα, ο κορυφαίος παραγωγός παραποιημένων προϊόντων

Κ άθε χρόνο η πραγματική οικονομία χάνει 17 με 20 δισ. ευρώ από το παρεμπόριο, το δε Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), πρόεδρος της οποίας είναι ο Βασίλης Κορκίδης.
Το παρεμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα για το οργανωμένο εμπόριο, πλήττοντας τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει, και αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία, ιδιαίτερα μέσα στο καθεστώς της κρίσης, προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Μάλιστα, η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις της ΕΕ όσον αφορά τις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση παραβατικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO) για τη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων στη διεθνή αγορά.
Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ / EUIPO δείχνει ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός παραποιημένων προϊόντων σε εννέα από τις δέκα κατηγορίες που εξετάζονται, με τη χώρα μας να αποτελεί την έβδομη οικονομία προέλευσης απομιμήσεων, με τη μεγαλύτερη εμπλοκή σε υποθέσεις πλαστών γυαλιών ηλίου, φωτογραφικού εξοπλισμού και ιατρικών συσκευών.
Βάσει των πορισμάτων της έρευνας του ΟΟΣΑ / EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων-«μαϊμού».
= Το 2016 από τις συνολικές κατασχέσεις 346.871 τεμαχίων διαφόρων ειδών το 46,7% (161.894 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών ηλίου) και το 16,4% (56.708 τεμάχια) αφορούσε παιχνίδια / σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε τη χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 48,1% των περιπτώσεων.
= Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 από τις κατασχέσεις 948.613 τεμαχίων διαφόρων ειδών το 16,9% (160.006 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών ηλίου) και το 37,7% (357.857 τεμάχια) αφορούσε παιχνίδια / σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε τη χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 99,97% των περιπτώσεων.
Τι μέτρα προτείνει η ΕΣΕΕ κατά του παρεμπορίου
Η ΕΣΕΕ, αντιλαμβανόμενη τις επιζήμιες συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές από τη συνεχή διόγκωση του παρεμπορίου, έχει επανειλημμένως καταθέσει προτάσεις περιορισμού των εν λόγω άκρως ανησυχητικών φαινομένων. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:

= Κατάσχεση των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στη χώρα, μέσω της γενικευμένης χρήσης ειδικών μηχανημάτων, όπως τα «X-Ray scanners» και τα εξελιγμένα «Electromagnetic field container scanners», στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια). Πρόταση που έχει αρχίσει, επιτέλους, να υλοποιείται.
= Εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης, όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα.
= Διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων τόσο στα εμπορεύματα υπαίθριου εμπορίου όσο και στις άδειες μικροπωλητών, όπου κατά κύριο λόγο διατίθενται τα προϊόντα παρεμπορίου.
= Αναβάθμιση του ρόλου του ΣΥΚΑΠ, μέσω διενέργειας εντατικότερων και ποιοτικότερων ελέγχων, με άμεση δέσμευση και καταστροφή των κατασχεθέντων αντικειμένων.
= Τελικό περιορισμό της υπαίθριας διάθεσης μόνο σε προϊόντα γης και θάλασσας.


Αποθήκες παρεμπορίου τα πανεπιστήμια!

– Το ομολογεί ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Απίστευτο αλλά, δυστυχώς, αληθινό! Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου παραδέχθηκε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες προϊόντων παρεμπορίου», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.
Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στην πρώην ΑΣΟΕΕ, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα.
Και η απάντηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης πραγματικά αιφνιδίασε: «Το ζήτημα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα σύνθετο πρόβλημα καθότι, ως φαινόμενο, έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια και, όπως άλλωστε αναφέρετε, χώροι των πανεπιστημίων έχουν μετατραπεί σε αποθήκες προϊόντων παρεμπορίου»!
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν 95.305 έλεγχοι, που ήταν αυξημένοι κατά 226%, αλλά παρά τους… δρακόντειους ελέγχους υπογράμμισε ότι «απαιτείται περαιτέρω συντονισμένη δράση και συνεργασία των πρυτανικών και αστυνομικών αρχών, των υπηρεσιών μας, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την αντιμετώπιση και την πάταξη του φαινομένου».
«Η κυβερνητική ανεπάρκεια επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται, δυστυχώς, σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αξίζουν καλύτερα…», επισημαίνει ο Ν. Κακλαμάνης.


1,3 δισ. ευρώ χάνει το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο
σε καπνικά, καύσιμα και αλκοολούχα!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το λαθρεμπόριο σε καύσιμα, καπνικά και αλκοολούχα ποτά ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ. Χρήματα που χάνει κάθε χρόνο το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις, που δεν έχουν καμία ανάμειξη στο κύκλωμα των λαθρεμπόρων και δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς, όχι απλώς περιορίζουν τα κέρδη τους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Στον τομέα των καυσίμων σε ετήσια βάση ο… τζίρος από το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 300 με 500 εκατ. ευρώ, στα καπνικά προϊόντα στα 650 με 700 εκατ. ευρώ και στα αλκοολούχα ποτά προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ!

Η άλλη πλευρά…
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης στην εκδήλωση που έγινε με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων ζωής του Συνδέσμου δήλωσε ότι το διάστημα 2000-2016 οι εταιρείες του κλάδου προκατέβαλαν στο κράτος 52 δισ. ευρώ σε φόρους και δασμούς και 2 δισ. ευρώ σε αμοιβές και εργοδοτικές εισφορές. Στην εν λόγω εκδήλωση παραβρέθηκε η πρώην τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι το 2013 είχαν γίνει 24.372 έλεγχοι για παράνομη διακίνηση καυσίμων και φέτος έχουν γίνει μόνο 2.850.


Σχολιάστε εδώ