Το τηλεφώνημα του Τσίπρα στη Λαγκάρντ  σε σκληρή γλώσσα ανάγκασε το ΔΝΤ να κάνει πίσω και έτσι γλίτωσαν οι τράπεζες

Το τηλεφώνημα του Τσίπρα στη Λαγκάρντ σε σκληρή γλώσσα ανάγκασε το ΔΝΤ να κάνει πίσω και έτσι γλίτωσαν οι τράπεζες

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και μάλιστα σε σκληρή γλώσσα, για την απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQR), ψάχνοντας ένα προς ένα κάθε δάνειο που έχουν δώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και όπως είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλλο της 10ης Σεπτεμβρίου στο κύριο θέμα, η ενέργεια αυτή του ΔΝΤ ήταν νάρκη για τις ελληνικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, υπήρξε παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι προς το ΔΝΤ, ύστερα από τηλεφώνημα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Και γενικά είχε χτυπήσει συναγερμός μετά την κατάρρευση των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο.

Μετά από όλη αυτή την κινητοποίηση, το ΔΝΤ αναδιπλώθηκε και δεν επέμεινε στον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών. Περιορίστηκε στα stress tests, που θα γίνουν σε όλες τις τράπεζες της Ευρώπης.

***

• Ούτε τσικό… να ήταν οι αγώνες των ομάδων της Α’ Εθνικής. Περισσότερα εισιτήρια θα έκοβαν. Μια πολύ πικρή γεύση της ποιότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου και της εκτίμησης που απολαμβάνει από τους έλληνες φιλάθλους δίνουν τα εισιτήρια που έκοψαν στους αγώνες της περασμένης Κυριακής: • Απόλλων Σμύρνης – Πλατανιάς: 744 εισιτήρια, Ατρόμητος – Λαμία: 610, Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός: 3.271, ΑΟΚ (Κέρκυρα) – Λεβαδειακός: 918, Πανιώνιος – ΑΕΛ (Λάρισα): 1.586 και ΑΕΚ – Ολυμπιακός: 25.150! Ο αγώνας ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω ποινής της θεσσαλονικιώτικης ομάδας.

• Και νέα παράταση δόθηκε, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, για όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν τα αδήλωτα χρήματα που έχουν κρυμμένα. Μέχρι στιγμής τα αδήλωτα που δηλώθηκαν έχουν φτάσει στα 5 δισ. ευρώ! Και οι φόροι που βεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ! Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί γύρω στα 100.000 άτομα. Και τα ποσά που δηλώνονται είναι από 100.000 έως 300.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ