Πεθαίνοντας από πονόδοντο τον 21ο αιώνα

Κι όμως. Παρά την εξέλιξη, πολλά προβλήματα, ακόμα και μικρά, όχι μόνο δεν λύνονται αλλά μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο.

Χαρακτηριστικά, στην Αμερική του 21ου αιώνα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πονόδοντο.

Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή του 26χρονου Vadim Anatoliyevich Kondratyuk.

Ο άτυχος πατέρας δύο παιδιών, γεννημένος στην Ουκρανία και μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια, πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή το μικρόβιο από τα δόντια πήγε στο αίμα και στους πνεύμονες.

Πριν από δέκα χρόνια, ένα 12χρονο αγόρι από το Μέριλαντ έφυγε από τη ζωή για τον ίδιο λόγο.

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου 2007, όταν ο Deamonte Driver, ένα παιδί γεμάτο ενέργεια, επέστρεψε στο σπίτι από το σχολείο και δεν ένιωθε καλά.

Η γιαγιά του τον πήγε στο νοσοκομείο όπου του χορήγησαν φάρμακα για τον πονοκέφαλο, την ιγμορίτιδα και το απόστημα στο δόντι.

Την επόμενη μέρα, όμως, ήταν χειρότερα, αφού δεν μπορούσε να μιλήσει.

Πήγε πάλι στο νοσοκομείο και οι γιατροί διέγνωσαν πως πάσχει από μηνιγγίτιδα.

Υποβλήθηκε σε επέμβαση στο κεφάλι, αλλά ύστερα εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις.

Μπήκε για δεύτερη φορά στο χειρουργείο και τότε οι γιατροί προχώρησαν στην εξαγωγή δοντιού του τραπεζίτη πάνω αριστερά.

Το δόντι ήταν τόσο πολύ χαλασμένο ώστε είχε προκαλέσει πρόβλημα στον εγκέφαλο του παιδιού. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου δεν ήθελε να φάει. Το επόμενο πρωί οι γιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα του πως ο Deamont δεν ήταν πια στη ζωή.

Η είδηση του θανάτου του μικρού αγοριού δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Washington Post» στις 28 Φεβρουαρίου 2007 με τον τίτλο «Ψάχνοντας έναν οδοντίατρο: Ένα αγόρι πέθανε από βακτήριο που πήγε από το δόντι στο κεφάλι».

Οι επιστήμονες στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δεν εκπλήσσονται από αυτό το περιστατικό, αφού γνωρίζουν πως οι άνθρωποι χαμηλού εισοδήματος ή οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Το 1/3 των Αμερικανών πηγαίνει από λίγο ως καθόλου στον οδοντίατρο.

Μια έρευνα του 2013, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Endodontics», έδειξε ότι 61.000 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν για αποστήματα δοντιών από το διάστημα 2000 ως το 2008 και το 66% αυτών, δηλαδή περίπου 1 στους 1.000, έχασε τη ζωή του.

Ως προς τα παιδιά, το ένα στα τρία λευκά και τα μισά μαύρα και ισπανόφωνα παιδιά δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο.

Η τερηδόνα είναι η πιο συνηθισμένη νόσος στα παιδιά των Ηνωμένων Πολιτειών, μάλιστα πέντε φορές περισσότερο από ό,τι το άσθμα.

Σύμφωνα με έρευνα της Οδοντιατρικής Σχολής στο Μέριλαντ, ο πόνος από τα χαλασμένα δόντια κάνει το 8% των παιδιών να κλαίνε.

Ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο προσπαθεί να επιλυθεί με ιδιωτικές πρωτοβουλίες

Τον Νοέμβριο του 2010 άρχισε το ταξίδι της η κινητή κλινική Deamonte Driver Dental Project, η οποία είναι εξοπλισμένη με τρεις οδοντιατρικές έδρες και πήγε πρώτα στο σχολείο του άτυχου αγοριού.


Σχολιάστε εδώ