Τραγέλαφος

Για τους αναξίως κατέχοντες τίτλους –υποδεικνύω τον Άδωνη Γεωργιάδη, αντιπρόεδρο της ΝΔ, γνωρίζουν οι πάντες πως δεν βάζει ποτέ χαλινάρι στα λεγόμενά του– βοά η επικαιρότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εγκρίνει και επιπλέον τον εκθειάζει. Ξεχνάει –και ξεχνάνε πολλοί όμοιοί του– ότι επίκειται εξεταστική επιτροπή για την ΥΓΕΙΑ στη Βουλή.

Ο Μητσοτάκης –η συμπεριφορά του θυμίζει Ερντογάν– καθαίρεσε την Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας του κόμματός του, βουλευτή της Β’ Αθηνών. Εξαιρετικά δραστήρια και τίμια προσωπικότητα της ΝΔ, η οποία γνωρίζει τον βίο και την πολιτεία όσων υπήρξαν υπουργοί Υγείας.

Η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει τα πεπραγμένα τους, τις βρώμικες φωλιές τους μʼ άλλα λόγια, και θα ανακοινώσει ονόματα στο καταληκτικό της έργο. Έργο που οφείλει να έχει κολάσιμες νομικές επιπτώσεις. Θυμίζω τρεις υπουργούς Υγείας. Δύο της ΝΔ –Βορίδη και Γεωργιάδη– και έναν προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ. Τον άκρως θορυβηθέντα, συνταγματολόγο μάλιστα, Λοβέρδο.

Και αυτά όλα τα τραγελαφικά και δυσάρεστα συμβαίνουν ερήμην των δυναστών μας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, ή μάλλον με τη μη εκδηλούμενη ευαρέσκειά τους. Άσʼ τους να βγάζουν τα μάτια τους, θα σκέπτονται.

Τραγέλαφος και στη γειτονική Τουρκία με το περιβόητο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Ένα δημοψήφισμα του παρανοϊκού Ερντογάν, μη ελεγχόμενο –συνειδητά άραγε;– από αδιάβλητους ξένους παρατηρητές. Όπως δηλώνουν έγκριτοι αναλυτές, η χώρα τριχοτομήθηκε. Κεμαλιστές, Ερντογανικοί και Κούρδοι είναι στα μαχαίρια και η κάθε πλευρά μελετά την περαιτέρω στάση της. Η ανοιχτή σύγκρουση δεν αποκλείεται, με ολοφάνερες τις «μαζικές παρατυπίες» που καταγγέλλουν οι Κεμαλιστές και οι Κούρδοι. Η άβουλη και αποφεύγουσα τις άμεσες εμπλοκές Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την… Άγκυρα (!) –δηλαδή τον ίδιο τον Ερντογάν!– να αρχίσει επίσημη έρευνα…

Χαρακτηριστικά είναι τα «ΟΧΙ» Τούρκων που κατοικούν σε άλλες χώρες. Παραθέτω μερικά δείγματα: Τσεχία 87,5, Ταϊλάνδη 87,1, Ισπανία 86,7, ΗΠΑ 83,8, Ιρλανδία 80,1, Βρετανία 79,7, Ελλάδα 77,4 και Κίνα 76,2. Σε καμία χώρα οι Τούρκοι δεν εμφανίζουν ποσοστό κάτω του 72,1. Αποτέλεσμα ουδόλως ευκαταφρόνητο.

Σε διαμετρική αντίθεση αναφέρω τα «ΝΑΙ» τούρκων κατοίκων οκτώ άλλων χωρών. Είναι και αυτά ενδεικτικότατα. Με εξαίρεση τον Λίβανο, που έχει συμφέροντα στην περιοχή –καταγράφεται 93,9–, στις υπόλοιπες επτά χώρες οι αριθμοί είναι οι εξής: Βέλγιο 75, Αυστρία 73,2, Ολλανδία 70,9, Γαλλία 64,8, Γερμανία 63,1, Λουξεμβούργο 62,9 και Δανία 60,6.

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία κάθε άλλο παρά ευημερία προδίδει. Μεγάλα τμήματα του λαού της είναι εντελώς εξαθλιωμένα. (Γεγονός που οφείλεται, ας μην το αρνηθούμε, και στους καταστροφικούς σεισμούς που υπέστη η χώρα.) Έτυχε προ διμήνου να επισκεφθεί στενός συγγενής μου την Κωνσταντινούπολη –και όχι, βέβαια, την Άγκυρα– και έφριξε από τις στρατιές των ζητιάνων, ανάμεσά τους και τουρκοποιημένοι Έλληνες που του μίλησαν ελληνικά, ακούγοντας συζήτησή του με παρακείμενο συνταξιδιώτη του.

Συμπέρασμα: Ας διακηρύσσει ο Ερντογάν ότι απεφάνθη ο λαός, κωφεύοντας στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες. Οι εξελίξεις ως προς την πορεία της οικονομίας θα είναι κρισιμότατες. Δεν χωράει αμφιβολία ότι σε περίπτωση που επιδεινωθεί κι άλλο η οικονομία –ενδεχόμενο πιθανότατο– η νέμεση θα θριαμβεύσει και θα τιμωρήσει σκληρά τον αδικητή του υποφέροντος λαού της Τουρκίας.

ΥΓ.: Τραγέλαφος και το υστερόγραφο. Ο μπα­σκετικός Παναθηναϊκός, η κατά γενική ομολογία πιο φορμαρισμένη ευρωπαϊκή ομάδα –πράγμα που φάνηκε πεντακάθαρα στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης– κατέρρευσε στο δεύτερο από ολοφάνερη υπαιτιότητα του καταλανού προπονητή της Τσάβι Πασκουάλ. Ο οποίος, όταν άρχισε η μείωση του σκορ του Παναθηναϊκού, ΔΕΝ ζήτησε τάιμ άουτ, ΔΕΝ άλλαξε τακτική και ΔΕΝ αντικατέστησε ορισμένους προβληματικούς παίκτες, όπως ο τραγικός και στο εξαίρετο πρώτο ημίχρονο Σίνγκλετον, σημειώνοντας ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΟΝΟ δύο πό­ντους. (Σε άλλες αναμετρήσεις έβαζε τουλάχιστον 18 πόντους.)

Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ιστορία τόσο στο μπάσκετ –έχει κατακτήσει 6 φάιναλ φορ– όσο και στο ποδόσφαιρο, διαθέτο­ντας παλαιότερα μονάχα έλληνες παίκτες, οι οποίοι εντυπωσίαζαν με την πρωτότυπη τεχνική τους. Η ομάδα αυτή υπήρξε ιδέα. Ιδρύθηκε το 1908 και όχι το 1925, όπως ο Ολυμπιακός. Σήμερα, οι ομάδες αυτές είναι ισοδύναμες και στηρίζονται δυστυχώς σε βάναυσους παράγοντες και οπαδούς. Είθε να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για τον αθλητισμό μας γενικότερα. Διότι υπάρχει άφθονο ταλέντο.


Σχολιάστε εδώ