Επικίνδυνες για την υγεία οι… μπατονέτες

Το κερί είναι η κίτρινη ουσία που δημιουργείται στο εσωτερικό των αυτιών μας προκειμένου να προστατέψει τον ακουστικό μας μηχανισμό. Όταν όμως χρησιμοποιούμε μπατονέτες για να απομακρύνουμε την περίσσια ποσότητα του κεριού, άθελά μας σπρώχνουμε τα βακτήρια και τους μύκητες στα βαθύτερα μέρη του αυτιού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις και πόνο.

Όταν χρησιμοποιείτε την μπατονέτα για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, ξεκινάτε μια διαδικασία ξυσίματος και φαγούρας. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τη μπατονέτα για να καθαρίσετε τα αυτιά τόση περισσότερη φαγούρα αισθάνεστε. Αποφύγετε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε την μπατονέτα πιο βαθιά στο αυτί, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να βουλώσει και να προκαλέσει προβλήματα ακοής και ζαλάδες.

Για τον λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιείτε την μπατονέτα μόνο για το εξωτερικό μέρος του αυτιού και την περιοχή γύρω από το κανάλι. Για τα παιδιά υπάρχουν μπατονέτες ειδικά σχεδιασμένες να μην εισέρχονται πολύ μέσα στο κανάλι του αυτιού.

Εάν επιθυμείτε να κάνετε έναν καλό καθαρισμό στα αυτιά σας θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.


Σχολιάστε εδώ