Εκλιπαρεί τον Σόιμπλε να μη ζητήσει γραπτή δέσμευση για τα μέτρα

Η χαρακτηριστική αποστροφή του ότι «πρέπει να βρεθεί νομική διατύπωση ώστε οι όποιες αποφάσεις να ισχύουν ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα» σήμανε ουσιαστικά το τέλος των ψευδαισθήσεων που είχαν καλλιεργηθεί όλο το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, στη Νέα Δημοκρατία πίστευαν ότι όχι μόνο θα βγουν πολιτικά αλώβητοι από τη νέα συμφωνία και τα επώδυνα μέτρα που θα την ακολουθούν αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα, ως κυβέρνηση πλέον, να διαπραγματευτούν προκειμένου να πετύχουν αλλαγή στο μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Είχε προηγηθεί η δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν, ο οποίος αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θέτει ως προαπαιτούμενο τη δέσμευση της αντιπολίτευσης, κάτι που στη συνέχεια διέψευσαν αρχικά οι επικεφαλής του Ταμείου.
Την Πέμπτη ωστόσο ο εκπρόσωπός του Τζ. Ράις άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν εξέπληξε εντελώς τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του την είχε εκθέσει με σαφήνεια στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν προ καιρού στο Βερολίνο. Η δημοσιοποίησή της ωστόσο, τη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική περίοδο, του προξένησε ένα μικρό σοκ, καθώς έρχεται να υπονομεύσει την επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει όσον αφορά τη συμφωνία και τα μέτρα. Κορυφαία στελέχη της παράταξης χαρακτήριζαν περίπου αναμενόμενη την πρόθεση των δανειστών να απαιτήσουν τη δέσμευση της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την τήρηση της συμφωνίας σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά, την ίδια απαίτηση είχαν προβάλλει και το 2011-2012 έναντι του τότε αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά. Είχε δε υποχρεωθεί να αποστείλει προς τους δανειστές δύο επιστολές, την πρώτη τον Νοέμβριο του 2011 και τη δεύτερη παραμονές των εκλογών του 2012, με τις οποίες δεσμευόταν για όσα είχε ή θα συμφωνούσε η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου. Κατά πολλούς, η κίνηση αυτή ανέκοψε σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική που είχε αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία και σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου είχε ως αποτέλεσμα την εκλογική της κατάρρευση στην πρώτη αναμέτρηση (Μάιος 2012). Αντίστοιχοι είναι οι φόβοι που εκφράζονται τα τελευταία 24ωρα από στελέχη της παράταξης. Επισήμως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατία απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια επί της ουσίας των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε. Περιορίσθηκε στο να επαναλάβει ότι η παράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. «Αν δεν μπορούν να τα ψηφίσουν να παραιτηθούν και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση και πρόσθετε ότι ως κυβέρνηση θα διεκδικήσει αλλαγές σε ορισμένα από τα μέτρα που θα ψηφιστούν. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Άδ. Γεωργιάδης έσπευσε να… καθησυχάσει τους κ. Σόιμπλε – Σαπέν, και μέσω αυτών τους δανειστές, ότι «οι υπογραφές που βάζει μια ελληνική κυβέρνηση δεσμεύουν την Ελληνική Δημοκρατία και άρα η όποια επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τις λαμβάνει υπόψη». Σε πιο χαμηλούς τόνους από ό,τι συνήθιζε μέχρι πρότινος σημείωσε ότι «στο μέτρο που θα μας επιτρέψει η πραγματικότητα και όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τα μέτρα». Ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της παράταξης είναι και το γεγονός ότι απηύθυναν κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από τις δηλώσεις του Μ. Σαπέν περί του ΔΝΤ. «Αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό, καθώς καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα από την κυβερνητική πλειοψηφία», ανέφεραν από την Πειραιώς. Ως προς τα λεγόμενα του Τζ. Ράις, σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς τόνιζε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της αντιπολίτευσης αλλά η ανικανότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης» και ως εκ τούτου «να μη ζητούν καμιά συνευθύνη από την αξιωματική αντιπολίτευση». Απέφυγαν ωστόσο να συνδέσουν με την κυβέρνηση και τις αναφορές του Β. Σόιμπλε.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη, να πείσει την πλευρά των δανειστών και ειδικότερα τον Β. Σόι­μπλε να μη ζητηθεί γραπτή δέσμευση αλλά να αρκεστούν στις προφορικές διαβεβαιώσεις που έχει ήδη δώσει και θα επαναλάβει, όποτε χρειαστεί, στο μέλλον ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ