Ποιες είναι οι 7 μορφές της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας

Είναι σχεδόν τόσο διαδεδομένη στα παιδιά όσο και ο παιδικός διαβήτης.

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως εμφανίζει συχνότερη κατανομή σε μικρότερης ηλικίας παιδιά. Προσβάλλει αγόρια και κορίτσια, μολονότι οι περισσότερες μορφές αρθρίτιδας είναι περισσότερο διαδεδομένες στα κορίτσια. Για την πλειοψηφία των παιδιών αυτών, η αρθρίτιδα δεν είναι η ίδια με των ενηλίκων. Το να νοσεί με αρθρίτιδα κανείς ως παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσει να νοσεί και όταν είναι ενήλικας.

Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Οι τυπικές ενδείξεις της αρθρικής φλεγμονής είναι ο πόνος, η διόγκωση και ο περιορισμός του εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Η διάγνωση της νόσου έχει δυσκολίες καθώς συχνά τα παιδιά ανέχονται καλά τις διαταραχές της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και τον πόνο, παρά τη φλεγμονή και έτσι μπορεί να μην παραπονιούνται. Ενδείξεις που συχνά οδηγούν σε διάγνωση είναι συνήθως παρατηρήσεις των γονέων για περιορισμό της δραστηριότητας του παιδιού τους, δυσκαμψία κατά το ξύπνημα, απροθυμία να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τις πάσχουσες αρθρώσεις, ατονία, ανορεξία κ.ά.

Οι 7 μορφές της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας είναι:

1. Συστηματική μορφή: Προσβάλλει περίπου το 10% των παιδιών με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Αρχίζει με υψηλό πυρετό ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από δερματικό εξάνθημα και κακουχία την ώρα του πυρετικού κύματος. Εκτός από τις αρθρώσεις δυνατόν να προσβάλλει και πολλά εξωαρθρικά όργανα και συστήματα, όπως λεμφαδένες, ήπαρ, σπλήνα, καρδιά, πνεύμονες και κεντρικό νευρικό σύστημα.

2. Ολιγοαρθρική μορφή: Κατά τη μορφή αυτή προσβάλλονται έως και 4 αρθρώσεις. Το 50% των παιδιών με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Μερικά από αυτά έχουν πολύ μικρή ηλικία, 2-4 ετών, είναι συχνότερα κορίτσια τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής στα μάτια (ιριδοκυκλίτιδας) και μάλιστα χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων από αυτά. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προληπτική και τακτικά επαναλαμβανόμενη εξέταση των οφθαλμών.

3. Επεκταθείσα Ολιγοαρθρική μορφή: Η μορφή αυτή κατά το πρώτο εξάμηνο από την έναρξη της νόσου προσβάλει έως και 4 αρθρώσεις στη συνέχεια όμως επεκτείνεται και συμπεριφέρεται όπως η πολυαρθρική μορφή.

4. Πολυαρθρική οροθετική μορφή: Αφορά το 10% των νοσούντων παιδιών και μάλιστα κορίτσια συγκριτικά μεγαλύτερης ηλικίας. Προσβάλλονται συμμετρικά πολλές μικρές και μεγάλες αρθρώσεις. Η μορφή αυτή μοιάζει με την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα των ενηλίκων.

5. Πολυαρθρική οροαρνητική μορφή: Αφορά περίπου το 20% της νόσου. Προσβάλει πάνω από 4 αρθρώσεις. Είναι επεκτατική, αλλά δεν ανιχνεύεται ρευματοειδής παράγων.

6. Ψωριασική μορφή: Χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη αρθρίτιδας και δερματικής ψωρίασης. Αν δεν υπάρχει τυπικό ψωριασικό δερματικό εξάνθημα κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν ονυχόλυση, πολλά βοθρία ονύχων, λουκανικοειδής διαμόρφωση δακτύλων ή συγγενείς 1ου βαθμού με ψωρίαση.

7. Σύνδρομο αρθρίτιδας – ενθεσίτιδας: Συνήθως προσβάλλει αγόρια σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας, περί τα 8-12 χρόνια. Είναι μια ασύμμετρη προσβολή λίγων περιφερικών αρθρώσεων συνοδευόμενη από φλεγμονή των προσφύσεων, εκφύσεων, ενθέσεων των τενόντων των μυών στα οστά ή και των απονευρώσεων, με ανάλογα επώδυνα σημεία.


Σχολιάστε εδώ