Μικρά και μεγάλα μυστικά για την υγεία των ποδιών σας

1. Μην αγνοείτε τον οποιοδήποτε πόνο στα πόδια. Aν ο πόνος είναι επίμονος, επισκεφθείτε άμεσα τον ποδολόγο σας.

2. Να ελέγχετε τα πόδια σας συχνά, δίνοντας προσοχή σε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή στη θερμοκρασία των ποδιών. Αν δείτε σημάδια αλλαγής χρώματος στα νύχια, ίσως να υποβόσκει κάποια μυκητίαση. Να είστε προσεκτικοί για τυχόν σχισίματα στο δέρμα ή πληγές. Το ξεφλούδισμα των πελμάτων μπορεί να είναι σημάδι μυκητίασης.

3. Χρησιμοποιήστε ειδική ελαφρόπετρα – κατάλληλη για τις φτέρνες, στην κάτω πλευρά ή στα πλάγια πέλματα του ποδιού.

4. Να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά και ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα Να είστε επίσης σχολαστικοί με το στέγνωμα τους. Η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα πρέπει πάντα να είναι πάντα πολύ στεγνή.

5. Χαρίστε στα πόδια σας ένα ευεργετικό ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό όχι για περισσότερο από πέντε – δέκα λεπτά. Εάν αφήσετε τα πόδια σας περισσότερο στο νερό, το απαραίτητο λίπος από το δέρμα αφαιρείται και προκαλείται ελαφρά ξηροδερμία.

6. Μη χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, διότι αυτό υποβοηθά τις φλεγμονές και προκαλεί περισσότερο φούσκωμα.

7. Ενυδατώστε καθημερινά τα πόδια σας με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος.

8. Να κόβετε τα νύχια σας ίσια και όχι πάρα πολύ κοντά. Αν κόβετε τις γωνιές χωρίς να βλέπετε που τελειώνει το νύχι, μπορεί να προκαλέσετε το συχνό πρόβλημα της εισχώρησης νυχιού στο δέρμα.

9. Μην αφαιρείτε τις φουσκάλες, αλλά προστατέψτε τις με ένα λεπτό στρώμα σφουγγαριού ή καλύψτε τις με προστατευτικό επίθεμα με σιλικόνη ή αντιβιοτική αλοιφή για προστασία από λοίμωξη και παράλληλα για επίσπευση της επούλωσης.

10. Για την ασφαλή αφαίρεση των κάλων εμπιστευτείτε τον ποδολόγο σας. Είναι ασφαλέστερο ειδικά για τους διαβητικούς και άλλες ευπαθείς ομάδες.

11. Περιποιηθείτε τα πόδια σας, όπως περιποιείστε το υπόλοιπο σώμα σας.

12. Επιλέξτε άνετα παπούτσια που θα ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα του ποδιού σας. Πρέπει να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, έτσι ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε προεξέχοντα σημεία.

13. Προτιμάτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια. Επιλέγετε φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος.

14. Χρησιμοποιήστε αντιπιεστικά προϊόντα, που ανακουφίζουν τα πόδια σας από την πίεση και τριβή των παπουτσιών (ειδικούς πάτους κ.ά.).

15. Σιγουρευτείτε ότι τα παπούτσια σας σάς ταιριάζουν απόλυτα και γενικώς να αγοράζετε παπούτσια προς το τέλος της μέρας, διότι γενικά τα πόδια τείνουν να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα αυτές τις ώρες. Να αλλάζετε παπούτσια συχνά. Να μη φοράτε πάντοτε τα ίδια. Όταν ταξιδεύετε να έχετε μαζί περισσότερα από ένα ζευγάρι.

16. Μη δεχθείτε ποτέ να γίνει η περιποίηση των ποδιών σας από άτομα που χρησιμοποιούν εργαλεία χωρίς αυτά να αποστειρώνονται στους ειδικούς κλίβανους αποστείρωσης. Οι μυκητιάσεις αποτελούν μάστιγα και κρύβουν τεράστιους κινδύνους.


Σχολιάστε εδώ