Γιατί οι χειρουργοί φοράνε πάντα πράσινα ρούχα;

Αρχικά, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι στολές των χειρουργών ήταν λευκές, ωστόσο ένας διακεκριμένος γιατρός έκανε την «επανάσταση» προτιμώντας πράσινο ή μπλε χρώμα, το οποίο και στη συνέχεια καθιερώθηκε και από τους υπόλοιπους.

Ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο είναι ότι κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων, το λευκό χρώμα των στολών των χειρουργών μπορεί να τυφλώσει για λίγες στιγμές τον χειρουργό, όταν θα πάρει το βλέμμα του από το σκούρο χρώμα του αίματος στις λευκές στολές των συναδέλφων του. Το ίδιο συμβαίνει όταν βγαίνουμε από το σπίτι και αντικρίζουμε το χιόνι σε μια ηλιόλουστη ημέρα.

Ακόμη, το πράσινο και το μπλε χρώμα στις στολές είναι αντίθετο με το κόκκινο χρώμα του αίματος, που βλέπουν διαρκώς οι χειρουργοί κατά τη διάρκεια επέμβασης, γεγονός που μπορεί να κάνει τα μάτια τους πιο ευαίσθητα στις αποχρώσεις και στις λεπτομέρειες του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, κατά συνέπεια, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα σφαλμάτων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Τέλος, πιθανές κηλίδες αίματος στην πράσινη στολή δεν φαίνονται τόσο έντονα όπως πάνω στο λευκό, δίνοντας στους χειρουργούς μια λιγότερο «τρομακτική όψη» που επιδρά καλύτερα στην ψυχολογία ασθενών και συγγενών σε περίπτωση που τους αντικρίσουν.

Πηγή: news247.gr από livescience


Σχολιάστε εδώ