Βραβείο στην ΕΛΕΑΝΑ για τη «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα»

Για την εργασία αυτή η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα συνεργάστηκε με το Ειδικό Ιατρείο Σεξουαλικών Διαταραχών (Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Παν/μιου Αθηνών). Θέμα της εργασίας ήταν οι ανασφαλείς σκέψεις των νεαρών ρευματοπαθών (ηλικιών 18-40), οι οποίες αποδεικνύονται μέσα από τη κοινωνική έρευνα με ποσοστιαίες απεικονίσεις. Η εργασία συνοδεύτηκε από βίντεο που απεικόνιζε την σχέση νοσούντα με τον σύντροφό του.

Η έρευνα έδειξε ότι 53% παραδέχονται ότι η νόσος επιδρά αρνητικά στη σχέση τους, 72% αποκαλύπτουν ότι η νόσος επιβαρύνει τη σεξουαλική πράξη του ζευγαριού, 77% φοβούνται τις επιπτώσεις των φαρμάκων σε πιθανή εγκυμοσύνη, 60% έρχονται σε αμηχανία κατά την ενημέρωση του συντρόφου τους για τη νόσο .

Ερωτήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους και παρουσιάζονται στην εργασία μεταξύ άλλων είναι:

1. Άραγε τρομάζει όταν με βλέπει να λαμβάνω τη φαρμακευτική αγωγή μου;

2. Άραγε θα δεχτεί να ελεγχθεί για ύπαρξη Σεξουαλικών Μεταδιδομένων Νοσημάτων;

3. Άραγε ντρέπεται να με παρουσιάσει στους ανθρώπους της ζωής του; Η εργασία συνεχίζεται με συμμετοχή νοσούντων όλων των ηλικιών πλέον.

Την ομάδα της ΕΛΕΑΝΑ αντιπροσώπευσαν η Δώρα Παπασταύρου, αντιπρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ατόμων με ρευματομυοσκελετικά νοσήματα και συμμετέχουσα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και η Θεοδώρα Σεΐτανίδου, πρ. μέλος ΔΣ της ΕΛΕΑΝΑ.

Η εργασία αυτή πρόκειται να αναρτηθεί σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα των μελών της Eular/Pare και στο επίσημο site του ευρωπαϊκού αυτού οργανισμού ασθενών.


Σχολιάστε εδώ