«Τυχαίες» συμπτώσεις;

Η Τριμελής Επιτροπή, η οποία διεξήγαγε τον διαγωνισμό, συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού από την πρέσβη Κωνσταντίνα Κολιού (πρόεδρος), τον ΠΥ Αʼ Δημήτριο Λέτσιο και την ΠΥ Αʼ Κωνσταντίνα Αναστασιάδου (μέλη).

Παρατήρηση πρώτη: Στη λίστα επιτυχόντων συναντώνται -και πάλι- επίθετα τα οποία συμπίπτουν με τα επίθετα σημαντικών υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωση, αλλά οι «συμπτώσεις» αυτού του είδους, ειδικά όταν αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών, συνήθως αποδεικνύεται ότι δεν είναι ακριβώς συμπτώσεις, αλλά πρόκειται για παιδιά, ανίψια και λοιπούς συγγενείς.

Παρατήρηση δεύτερη: Απογοητευτικές είναι -και πάλι- οι επιδόσεις αρκετών εκ των επιτυχόντων σε σημαντικά μαθήματα στα οποία εξετάσθηκαν. Και το τραγικό είναι ότι εισέρχονται σε έναν κλάδο που θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στην δημόσια υπηρεσία με επίδοση κάτω της βάσης σε ορισμένα μαθήματα…

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, είδαμε στους υποψήφιους και τον Κωνσταντίνο Καλαμβοκίδη, ο οποίος είχε περάσει από το πολιτικό γραφείο του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά. Και όπως είδαμε δεν συμπεριλαμβάνεται στους επιτυχόντες…

***

Χωρίς οργάνωση

Η δύναμη των Εβραίων της διασποράς είναι γνωστή και είναι προφανές το όφελος από μια τέτοια συνεργασία. Όμως το πιο σημαντικό είναι να διδαχθούμε από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και οργανώνονται οι Εβραίοι της διασποράς, ώστε να αντιμετωπισθεί η δική μας πληγή: Της πολυδιάσπασης, του ερασιτεχνισμού, της υποβάθμισης του εθνικού έναντι του θρησκευτικού στοιχείου στη δράση της διασποράς… Και κυρίως να αντιληφθούμε ότι η διασπορά είναι πλέον δεύτερης και τρίτης και τέταρτης γενιάς και η προσέγγισή της και -ακόμη περισσότερο- η κινητοποίησή της για τα εθνικά θέματα δεν γίνεται απλώς με ένα φεστιβάλ λαϊκών χορών…

***

• Επί του πιεστηρίου μας ήρθε η είδηση για το Υπηρεσιακό, όπου μαθαίνουμε ότι υπήρξαν παρατράγουδα, καθώς όσοι είχαν εξαιρεθεί από τις προαγωγές προήχθησαν φέτος, αφού είχαν προηγηθεί δικαστικές προσφυγές και μάλιστα εναντίον και των μελών του Υπηρεσιακού. Αντιθέτως υπήρξε εξαίρεση για διπλωμάτη, η οποία ταλαιπωρείται από μια παλιά ιστορία, πάρα το γεγονός ότι έχει προσκομίσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το λάθος που είχε γίνει. Και η ειρωνεία είναι ότι η συγκεκριμένη διπλωμάτης έχει τις πιο αριστερές καταβολές, καθώς είναι ανιψιά ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.

• Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον όσα λέγονται και γράφονται για τις επαφές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αλβανού ΥΠΕΞ κ. Μπουσάτι στην Αθήνα. Και ενημερωθήκαμε ότι συνεδρίασε και η περίφημη Επιτροπή για τα σχολικά βιβλία. Για να καταλάβετε με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζει η Ελλάδα το ζήτημα αυτό και το γεγονός ότι τα αλβανικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας συνεχίζουν να δείχνουν την Αλβανία να φθάνει στην… Πρέβεζα, επικεφαλής από ελληνικής πλευράς ήταν ο κ. Κ. Ζουράρις. Και, βεβαίως, το σημαντικό που πέτυχε η Επιτροπή ήταν να αποφασίσει ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθεί…

• Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε εάν έχει γίνει -και αν ναι, πότε- διάβημα για το θέμα των σχολικών βιβλίων στα Τίρανα… Ή μήπως περιμένουν να λυθεί το θέμα από την Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε ύστερα από χρόνια για να συμφωνήσει απλώς ότι θα συνεδριάσει ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον…

• Καλή δουλειά φαίνεται πως κάνει στην Ουάσινγκτον ο πρέσβης Χ. Λαλάκος. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, λόγω της μεταβατικής περιόδου από την εποχή Ομπάμα στην εποχή Τραμπ, ο έλληνας διπλωμάτης έχει βρει σημεία επαφής με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

• Βεβαίως, η επίσκεψη Κοτζιά στην Ουάσινγκτον και η συνάντηση με τον ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον κανονίστηκε από άλλα κανάλια, πριν επιβεβαιωθεί διά της διπλωματικής οδού. Τυχερός πάντως από μια άποψη ο κ. Κοτζιάς που καθυστέρησε η συνάντηση, καθώς εάν είχε πραγματοποιηθεί μερικές εβδομάδες πριν, τότε θα βίωνε τη δυσάρεστη εμπειρία να συναντηθεί με τον εξαιρετικά φιλόζωο αλλά και φιλότουρκο στρατηγό Φλιν, που παρέμεινε στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας για τον χρόνο-ρεκόρ των 23 ημερών…

• Ο Γ. Κατρούγκαλος έχει αυτοπεποίθηση και το δείχνει κάθε φορά που εξηγεί ότι… δεν έκοψε τις συντάξεις, αλλά το απέδειξε και με άλλον τρόπο. Την ημέρα που θα λείπει από την Αθήνα ο κ. Κοτζιάς και θα έχει το τόσο σημαντικό ταξίδι στην Ουάσινγκτον, ο κ. Κατρούγκαλος θα κάνει ημερίδα στο ΥΠΕΞ, με εξαιρετικούς καλεσμένους, για το μέλλον της Ευρώπης.

• Προφανώς αγνοεί ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια του κ. Κοτζιά, ο οποίος είχε στείλει από την επομένη της υπουργοποίησής του επιστολή στους ομολόγους του των ευρωπαϊκών χωρών. Πάντως θα είναι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση αυτή που θα γίνει στο ΥΠΕΞ αύριο, στις 10 π.μ.

• Πολύ καλή δουλειά έγινε από τον ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ και τους συνεργάτες του σε σχέση με τη συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο. Ο κ. Κουίκ πήγε στο Ισραήλ, συμμετείχε στην τριμερή με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, πήρε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες και τελικά συμφωνήθηκε η συνεργασία σε επίπεδο αποδήμων και διασποράς.

• Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος η είδηση, λόγω και των εξελίξεων στα Βαλκάνια. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στην Αλβανία όλο και περισσότερα μέλη της λεγόμενης «μακεδονικής» μειονότητας ζητούν και παίρνουν βουλγαρικά διαβατήρια προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην Ευρώπη.

• Δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλγαρία και στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία, θεωρώντας ότι όσοι δήλωναν μέλη της «μακεδονικής» μειονότητας έχουν βουλγαρική ταυτότητα. Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς θα πρέπει να εξετασθεί σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, όπου η «μακεδονική» ταυτότητα αμφισβητείται πλήρως και αναδεικνύεται ο διεθνοτικός χαρακτήρας της ΠΓΔΜ. Έτσι όμως ανοίγει η όρεξη των γειτόνων και όχι μόνο της Αλβανίας, που παγίως θεωρεί ως μέρος της «Μεγάλης Αλβανίας» το μισό τουλάχιστον έδαφος της ΠΓΔΜ… Και από την άλλη πλευρά είναι η Βουλγαρία, που παγίως θεωρεί τους Σλαβομακεδόνες μέρος του βουλγαρικού έθνους…

Ο εξωφρενικός
exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ