Κατόπιν… εορτής διορθώθηκαν τα σφάλματα των δασικών χαρτών

Για τα πρόδηλα (δηλαδή τα προφανή) σφάλματα, όπως, π.χ., η λάθος τοποθέτηση δασικών οριογραμμών, η λάθος φωτοερμηνεία και η μη συμπερίληψη αγροτικής έκτασης εντός δασικής, ο πολίτης δεν θα υποχρεώνεται στην υποβολή αντίρρησης, άρα και στην καταβολή του σχετικού τέλους, ενώ θα επιστραφούν όσα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί.

Τέλος, θα εξαιρεθούν από τις αναδασωτέες περιοχές (άρα και από την ανάρτηση των δασικών χαρτών) οι γεωργικές εκτάσεις που είχαν περιληφθεί σε αυτές και δεν είχαν δασικό χαρακτήρα.

Εν όψει των παρεμβάσεων αυτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και τους ΑΝΕΛ. «Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι που -κατά απαράδεκτο τρόπο- τα χωράφια τους χαρακτηρίζονται δασικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

***

Τα προβλήματα και οι λύσεις τους

Αύριο, Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 18:30, το Τεχνικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για τους δασικούς χάρτες, τα προβλήματα και τις προτάσεις αντιμετώπισής τους, στην έδρα του ΤΕΕ (Νίκης 14, Σύνταγμα). Θα τοποθετηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο διευθυντής δασικών χαρτών του Κτηματολογίου, δασολόγος Μόσχος Βογιατζής, ο πρόεδρος των τοπογράφων της χώρας Μιχάλης Κακογιαννάκης, ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας και οι πρόεδροι του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ. Ελπίζουμε να ειπωθούν αλήθειες για τη διαδικασία των δασικών χαρτών και ας μην ξεχνούν οι αρμόδιοι πως τα λάθη και τις παραλείψεις τους πληρώνουν οι πολίτες.

***

Νέα κτηματολογικά γραφεία στην Αττική

Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων Περιστερίου, Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου στην Αττική και πλέον οι πολίτες θα απευθύνονται στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο αντί για το υποθηκοφυλακείο, του οποίου όλα τα στοιχεία επέχουν πλέον θέση αρχείου. Οι ιδιοκτήτες έχουν έναν μήνα περιθώριο να ελέγξουν τα στοιχεία της εγγραφής τους στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και επτά έτη προθεσμία να διορθώσουν τις αρχικές εγγραφές ή να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Μετά την επταετία, δηλαδή το 2024, τα στοιχεία οριστικοποιούνται και δεν μπορούν να μεταβληθούν, ενώ όσα ακίνητα φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

***

Οι πειραματισμοί με το Κτηματολόγιο πρέπει να τελειώσουν

Συναντήσεις με βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής) αλλά και τη διοίκηση του Κτηματολογίου πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του φορέα των 6.000 τοπογράφων σε όλη τη χώρα, αναλύοντας διεξοδικά τις απόψεις τους για τις επικείμενες αλλαγές στον φορέα του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι τοπογράφοι καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη να ξεκινήσει επιτέλους τον δημόσιο διάλογο, πριν καταθέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του ενιαίου δημόσιου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τις υπηρεσίες κτηματογράφησης και καταχώρησης των δικαιωμάτων των πολιτών στην ακίνητη περιουσία. Διαμαρτύρονται δε επειδή στη δεκαμελή επιτροπή δεν υπάρχει ούτε ένας τοπογράφος.


Σχολιάστε εδώ