Κάτι τρέχει στο Αιγαίο…

Όπως δεν είναι τυχαίο και το ότι δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει προς τους πολεμοχαρείς της Άγκυρας, με πρώτο τον Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει να του πηγαίνουν όλα στραβά και να κινδυνεύει να χάσει το δημοψήφισμα, μέσω του οποίου επιδιώκει να αναβαθμιστεί σε Μέγα Σουλτάνο, ότι δεν υπάρχει αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή στα Δωδεκάνησα, όπου η ελληνική κυριαρχία είναι απόλυτη, πλήρης, επισημαίνοντας από το νησί της Ρόδου ότι «η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων είναι τόσο σαφής, που δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ως προς την ουσία και την έκταση της κυριαρχίας της Ελλάδας, και επομένως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί των Δωδεκανήσων». Δεν έστειλε χωρίς λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το μήνυμα από την ακριτική μας Ψέριμο ότι «είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε, σεβόμενοι και εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, και ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και, βεβαίως, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας».

Τις προθέσεις – βλέψεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με τον ισχυρισμό ότι η περιοχή της Δωδεκανήσου είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, επιβεβαιώνει η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στις επαναλαμβανόμενες «συστάσεις» του Προέδρου της Δημοκρατίας μας. Σε ανακοίνωσή του φθάνει στο σημείο να κάνει… μαθήματα Διεθνούς Δικαίου στον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του καταδεικνύουν σοβαρή έλλειψη γνώσης των θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου! Λέει συγκεκριμένα:

«Παρακολουθούμε με έκπληξη και αγωνία κάποιες δηλώσεις που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Η Συνθήκη της Λωζάννης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας, προβλέπει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε με πιο λεπτομερή και ξεκάθαρο τρόπο».

Μόλις 18 λέξεις ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών μας, με τις οποίες έστειλε αδιάβαστους τους γείτονες: «Το να γνωρίζεις το Διεθνές Δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».

Όμως το ότι κάτι τρέχει στο μυαλό του Ερντογάν για το Αιγαίο απασχολεί και την Αμερική. Δεν έκρυψε την ανησυχία του ο εδώ πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά στο Συνέδριο των Δελφών για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων αλλά και από αέρος, ειδικά στις Οινούσσες.

Πέραν των παραπάνω επισημάνσεων του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, άριστες πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχει πλήρως ενημερωθεί ο Λευκός Οίκος για το επικίνδυνο κλίμα που δημιουργούν στην καυτή περιοχή του Αιγαίου οι τουρκικές προκλήσεις. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι έχει ήδη σταλεί το «μήνυμα» στην Άγκυρα… Που είναι, όμως, άγνωστο πώς θα το χειριστεί…

Το συμπέρασμα αυτήν τη στιγμή είναι ότι ο διαχρονικά «κακός γείτονας» συνεχίζει να απειλεί, μόνο που δεν θα είναι περίπατος η όποια «κίνηση» αποφασίσει να κάνει… Και τούτο γιατί έχουν γνώση οι φύλακες… Όπως το αποδεικνύει καθημερινά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμψυχώνοντας τον ελληνικό λαό. Αλλά και όλος ο πολιτικός μας κόσμος, όπως προκύπτει από τις καταγγελτικές δηλώσεις για τις συνεχείς προκλήσεις, που παραβιάζουν τα σύνορα της εθνικής μας κυριαρχίας.


Σχολιάστε εδώ