Στο στόχαστρο τα φθηνότερα ελληνικά φάρμακα

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμφίβολα στερείται λογικής. Πόσο μάλλον, όταν παρατηρείται εν μέσω οικονομικής κρίσης κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων. Από μελέτη μάλιστα της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ για έναν αντιπροσωπευτικό μήνα του 2016 προκύπτει, πως μόλις 1 στα 4 φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι γενόσημο, ενώ μόλις 1 στα 5 ευρώ που δαπανώνται για φάρμακο αφορά σε αποζημίωση γενοσήμου.

Και η στρέβλωση δεν σταματάει εδώ. Ενδεικτικό της μονομερούς τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αποτελεί το γεγονός ότι πολλά γενόσημα που καλύπτουν βασικές θεραπευτικές ανάγκες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με αυτή που είχαν τα αντίστοιχα πρωτότυπα 6 χρόνια πριν. Σε ορισμένες μάλιστα δραστικές ουσίες, η διαφορά αυτή ξεπερνά το 80%.

Οι επιπλέον μειώσεις που επέφερε το τελευταίο δελτίο τιμών κατέστησαν τα ελληνικά γενόσημα έως και 60% φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά σκευάσματα, καταρρίπτοντας κάθε ισχυρισμό περί ακριβών ελληνικών γενοσήμων. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως με τη μονοδιάστατη αυτή λογική η διεύρυνση της χρήσης γενοσήμων καθίσταται «κατʼ επίφαση» στόχος. Πρωτίστως, όμως, γεννά σοβαρές απειλές για τη Δημόσια Υγεία εν μέσω οικονομικής κρίσης. Κι αυτό γιατί μοιραία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη των ελληνικών γενοσήμων στην αγορά με άμεση συνέπεια την υποκατάστασή τους με ακριβότερα σκευάσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, εύλογα γεννάται το ερώτημα, ποιος ο λόγος να στερείται ο Έλληνας ασφαλισμένος την πρόσβαση σε οικονομικές θεραπείες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ύψος των συμμετοχών του. Κι είναι άραγε αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος για την επίτευξη εξοικονομήσεων; Οι αριθμοί δίνουν, όπως φαίνεται, τις απαντήσεις.


Σχολιάστε εδώ