Πώς να κάνετε στο δέρμα σας απολέπιση χωρίς κίνδυνο

«Όταν η απολέπιση γίνεται με λάθος προϊόν ή από άτομα που θα έπρεπε να την αποφεύγουν, το επακόλουθο μπορεί να είναι επιδείνωση της κατάστασης του δέρματος με έξαρση, για παράδειγμα, της ακμής ή εμφάνιση ερυθρότητας», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος. «Σε τέτοια περίπτωση, όμως, ακυρώνονται τα πιθανά οφέλη της, που συμπεριλαμβάνουν βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, αυξημένη αποδοτικότητα των τοπικών θεραπειών γιατί εισδύουν πιο βαθιά στο δέρμα, όταν αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα και, μακροπρόθεσμα, αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου που κάνει το δέρμα πιο νεανικό. Συνεπώς, όποιος όμως θέλει να κάνει απολέπιση, πρέπει να την κάνει σωστά και με ασφάλεια». Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη για να κάνει κανείς απολέπιση με ασφάλεια πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εξής:

• Τον τύπο του δέρματος. Αν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, να επιλέγετε προϊόντα ήπιας χημικής απολέπισης, όπως τα πήλινγκ σαλικυλικού οξέος που γίνονται στο ιατρείο του δερματολόγου. Αν έχετε λιπαρό, παχύ δέρμα, μπορεί να αντέξει τις πιο ισχυρές χημικές θεραπείες, όπως τα wash με 2% σαλικυλικό οξύ ή και τις θεραπείες μηχανικής απολέπισης. Αν έχετε σκούρο δέρμα, ίσως δεν αντιδράσει καλά στα σκληρά απολεπιστικά προϊόντα.

• Τη συχνότητα. Τα άτομα με λιπαρό και ανθεκτικό δέρμα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και μία φορά την ημέρα, ενώ όσοι έχουν ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα πρέπει να περιορίζουν την απολέπιση σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο πιο επιθετική είναι η θεραπεία, τόσο πιο αραιά πρέπει να εφαρμόζεται. Αυτός είναι, για παράδειγμα, ο λόγος που τα χημικά πήλινγκ και η μικροδερμοαπόξεση που εφαρμόζει ο δερματολόγος ιατρός χορηγούνται μία-δύο φορές σε διάστημα μιας-δύο εβδομάδων ή και περισσότερο ανάλογα την περίπτωση και στη συνέχεια σταματούν, αφού παρέχουν μακράς διάρκειας αποτελέσματα. Αν κάνετε απολέπιση συχνότερα απʼ όσο πρέπει, το δέρμα σας μπορεί να απομείνει κόκκινο και ερεθισμένο.

• Τα προϊόντα. Στα καταστήματα και διαδικτυακά πωλούνται δεκάδες προϊόντα απολέπισης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλα ασφαλή και αποτελεσματικά. Γιʼ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις αγορές σας, προτιμώντας προϊόνα από γνωστές, αξιόπιστες εταιρείες. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να αγοράζετε πολύ ισχυρά απολεπιστικά προϊόντα, αλλά όσα έχουν χαμηλή συγκέντρωση οξέων (όχι πάνω από 10% γλυκολικό οξύ ή 2% σαλικυλικό οξύ).

• Τα φάρμακα που ήδη παίρνετε και τα καλλυντικά σας. Μερικά, όπως οι κρέμες με ρετινοειδή, κάνουν πιο ευαίσθητο το δέρμα και αν συνδυαστούν με απολεπιστικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν έντονη ξηροδερμία ή έξαρση της ακμής.

• Την κατάσταση του δέρματός σας. Μην κάνετε ποτέ απολέπιση σε δέρμα με κοψίματα, ηλιακά εγκαύματα ή άλλη βλάβη. Μην τρίβετε πολύ στο δέρμα σας τα scrubs ή τα προϊόντα χημικής απολέπισης (συνήθως αρκούν 30 δευτερόλεπτα απαλών, κυκλικών κινήσεων) και να τα ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.

• Την ενυδάτωση. Αμέσως μετά την απολέπιση πρέπει να ενυδατώσετε πολύ καλά το δέρμα σας.


Σχολιάστε εδώ