Γιατί πονάει το γόνατό μας όταν ανεβαίνουμε σκάλες;

«Συχνά οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί πονούν μόνο όταν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν σκαλιά και όχι όταν περπατάνε. Η αλήθεια είναι ότι ο πόνος στο γόνατο μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, που κυμαίνονται από αθλητικές κακώσεις ως αρθρίτιδα. Ο συγκεκριμένος όμως πόνος είναι χαρακτηριστικός μιας πάθησης που ονομάζεται χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, γνωστή ως χονδροπάθεια ή ως “το γόνατο του δρομέα”», μας εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab..

Η στάση οκλαδόν, το γονάτισμα ή το βαθύ κάθισμα με τα γόνατα σε κλίση μεγαλύτερη από 90 μοίρες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο, όταν κάποιος υποφέρει από χονδροπάθεια, καθώς όλες αυτές οι κινήσεις προϋποθέτουν βαθιά κάμψη του γόνατος.

Η διάγνωση της πάθησης συχνά προκαλεί έκπληξη στους ασθενείς εξαιτίας της απουσίας τραυματισμού του γονάτου. Όμως, η εμφάνιση της χονδροπάθειας δεν οφείλεται αποκλειστικά σε τραυματισμό, αλλά οι αιτίες πρόκλησής της είναι ποικίλες. Οι συχνότερες από αυτές είναι:

• Η έντονη καταπόνηση των γονάτων, εξαιτίας της εντατικής ενασχόλησης με δραστηριότητες που απαιτούν εκτεταμένη χρήση τους. Γιʼ αυτό και οι αθλητές ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για εμφάνιση της πάθησης.

• Η μη ευθύγραμμη επιγονατίδα. Εάν η επιγονατίδα δεν βρίσκεται στη σωστή θέση, ο χόνδρος δεν είναι σε θέση να την προστατεύσει από την τριβή. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με κακή ευθυγράμμιση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή από ανισορροπία γυμνασμένων/αγύμναστων μυών (μύες μηρού / μύες γάμπας ή εξωτερικοί / εξωτερικοί μηριαίοι μύες).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έφηβοι εμφανίζουν την ανισορροπία αυτή, καθώς το σώμα τους αναπτύσσεται. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι παροδικό και διορθώνεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου χωρίς καμία παρέμβαση.

Βέβαια, κι ένας τραυματισμός αποτελεί λόγο πρόκλησης χονδροπάθειας, γιατί μπορεί να οδηγήσει είτε σε κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας, είτε σε βλάβη του χόνδρου, είτε και στα δύο.


Σχολιάστε εδώ