«Ξεπαγώνουν» οι δασικοί χάρτες ύστερα από μία τετραετία

Καθορίζονται πλέον οι περιοχές που αποτελούν γενικά δάση και δασικές εκτάσεις, θέτοντας τέλος στην αμφισβήτησή τους και λειτουργώντας προς όφελος του πολίτη και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν συσταθεί γραφεία εξυπηρέτησης στις δασικές υπηρεσίες. Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί 60 ημέρες για τους κάτοικους εσωτερικού και 80 για τους κάτοικους εξωτερικού. Το τέλος αντιρρήσεων ξεκινάει από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.μ. και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων.

Καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση του έργου η εταιρεία του Κτηματολογίου, η οποία παρείχε την τεχνογνωσία, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την ηλεκτρονική εφαρμογή για τα όρια, την ανάρτηση και την ψηφιακή υποβολή των αντιρρήσεων με σκοπό την οικονομικότερη διαχείρισή τους. Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες κύρωσης από τις δασικές υπηρεσίες και δεν θα επαναληφθούν τα γνωστά φαινόμενα…

***

Πότε και πού…

Το τελικό χρονοδιάγραμμα των δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα έχει ως εξής: Την περασμένη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου αναρτήθηκαν σε Πιερία, Καβάλα, Μεσσηνία και Ηλεία, ενώ προχθές, 20 Ιανουαρίου, αναρτήθηκαν σε Έβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα. Ακολουθούν, την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου οι δασικοί χάρτες σε Αθήνα, Αργολίδα, Αχαΐα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Ροδόπη και Φλώρινα. Στη συνέχεια, στις 3 Φεβρουαρίου σε Αρκαδία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Σάμο και Χίο και τέλος στις 10 Φεβρουαρίου σε Αττική, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν καθημερινά τη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος (213 1515000).

***

Όνειρο θερινής νυκτός;

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως βασική προτεραιότητα του υπουργείου καθίσταται πλέον η θέσπιση ενός ενιαίου φορέα για τη σύνταξη και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η πορεία του οποίου βρίσκεται υπό συζήτηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει αναλάβει τη μελέτη και έχει προσληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουμε καταλήξει επί της αρχής να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του Κτηματολογίου και τα υποθηκοφυλακεία», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα ήταν λίγο… χαλαρός, αφού στην ουσία μίλησε για… υλοποίηση του σχεδίου μετά το καλοκαίρι (και άρα μετά την αξιολόγηση, συμπληρώνουμε…)

***

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα…

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη, αρχισυντάκτρια του «Ελεύθερου Τύπου»: «Έχουν περάσει 187 χρόνια από την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και μέσα σε αυτά τα χρόνια καταφέραμε πολλά, αλλά μάλλον αυτά που δεν καταφέραμε είναι περισσότερα…». Σε άλλο σημείο τονίζει: «Πάρτε για παράδειγμα τα τιτάνια, πραγματικά, έργα του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών. Ανακοινώθηκε ότι ξεπαγώνει το πρόγραμμα ανάρτησης των δασικών χαρτών…». Καταλήγει δε λέγοντας: «Σκεφτείτε πόσα χρόνια έχουν ξεκινήσει αυτά τα έργα και πόσα θα χρειαστούν ακόμα για να ολοκληρωθούν. Μέχρι τότε, δεν θα γνωρίζουμε με την επίσημη σφραγίδα του κράτους ποιες ακριβώς είναι οι δασικές εκτάσεις, ποιες οι ιδιωτικές και ποιες οι αμφισβητούμενες». Δεν έχει άδικο…


Σχολιάστε εδώ