Ανοιχτή η Δημοκρατική Συμπαράταξη για αλλαγές τώρα στον εκλογικό νόμο

Στη Χαριλάου Τρικούπη προς το παρόν αξιολογούν τις επισημάνσεις και τα μηνύματα που έστειλαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για επανατοποθέτηση επί του εκλογικού νόμου και ψήφιση τώρα απλής και άδολης αναλογικής.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμαιναν ότι «δεν υπάρχει καμιά απόφαση για να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ/ Δημοκρατική Συμπαράταξη νομοθετική πρωτοβουλία την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, από τον Νοέμβριο, για αλλαγή του προσφάτως ψηφισθέντος από την κυβερνητική πλειοψηφία εκλογικού νόμου». Όπως εξηγούσαν, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε -τότε- πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο και το εκλογικό σύστημα, ενώ θεωρούν πως «η ανακίνηση του όλου θέματος περί εκλογικού νόμου πρόκειται για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Εμφανίζονται πάντως ανοικτοί στο ενδεχόμενο να υπάρξουν, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, όπως κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, κατάργηση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές κ.ά. Αντίθετα, λένε όχι στην κατάργηση ή μείωση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή. Βέβαια από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνουν ότι για να περάσουν οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και θυμίζουν ότι αυτές οι παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα (κατάτμηση μεγάλων περιφερειών κ.ά.) είχαν συζητηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και κακώς δεν προχώρησαν.

Βέβαια στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετά στελέχη που ακόμα και σήμερα τονίζουν ότι «ο νόμος για την απλή αναλογική ήταν μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής και πολιτικής του επιρροής αλλά και για τη δημιουργία σοβαρών διαύλων επικοινωνίας με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ». Σημειώνουν ακόμα πως δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί από το ΠΑΣΟΚ αυτή η ιδέα, ωστόσο αναγνωρίζουν πως ακόμα και αν έπαιρνε τώρα μια απόφαση για νομοθετική πρωτοβουλία επί του εκλογικού νόμου η Δημοκρατική Συμπαράταξη (να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε ψηφίσει υπέρ του νόμου της απλής αναλογικής που είχε καταθέσει η κυβέρνηση) θα υπήρχαν σοβαρότατες αντιδράσεις από κοινοβουλευτικά στελέχη όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι.

Πορεία για συνέδριο

Στο μεταξύ, με την προσχώρηση και του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιχειρεί όχι μόνο να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά να δρομολογήσει και τις διαδικασίες μετεξέλιξής της σε ενιαίο φορέα (με τα κόμματα και της κινήσεις να διατηρούν, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά τους).

Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννης Τούντας είχαν συναντήσεις προκειμένου να συζητήσουν για την περαιτέρω πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά έθεσε ως υπόθεση εργασίας το ενδεχόμενο να προχωρήσει τον Μάρτιο σε Συνέδριο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπό την έννοια της επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς μέσα στο 2017 υπάρχει απόφαση για διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Η πρόταση της κ. Γεννηματά συζητήθηκε, κατʼ αρχάς, στη συνάντηση των τεσσάρων, ωστόσο υπήρχαν διάφορες σκέψεις. Συγκεκριμένα, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να γίνει αρχικά, τον Μάρτιο, ένα προγραμματικό συνέδριο και στη συνέχεια να ακολουθήσει το συνέδριο για τη μετεξέλιξη της Συμπαράταξης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αυτήν την ώρα πρέπει να τρέξουν άλλα πράγματα που θα σφραγίσουν την πορεία διεύρυνσης της Συμπαράταξης, το στίγμα της και την εμπέδωσή της ως αυτόνομου, εναλλακτικού πόλου εξουσίας. Έτσι θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση του προγραμματικού πλαισίου αλλά και την ενσωμάτωση και τον κοινό βηματισμό με τα στελέχη και τον κόσμο του ΚΙΔΗΣΟ. Υπάρχει δε μπροστά μια διαδικασία για τη συμμετοχή στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ στο Κεντρικό Πολιτικό Συμβούλιο της Συμπαράταξης και σε κρίσιμες επιτροπές, όπως η επιτροπή ψηφοδελτίων, η οργανωτική επιτροπή κ.ά.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ και ο επικεφαλής της Θανάσης Θεοχαρόπουλος ρίχνουν όλο το βάρος στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και επιμένουν πρωτίστως στο θέμα της ενότητας. «Δεν πρέπει να υπάρξει κατακερματισμός. Όσο πιο πολλές φωνές ενταχθούν στον νέο φορέα και όσο πιο ισχυρός καταστεί ο φορέας αυτός, τόσο μεγαλύτερη απήχηση θα έχει στην κοινωνία», σημειώνει στις συσκέψεις ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και επισημαίνει ότι «πρέπει να πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη Κεντροαριστερά και αυτό αφορά και το ΠΟΤΑΜΙ και τους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση).


Σχολιάστε εδώ