Πώς να φροντίζουμε το δέρμα μας τον χειμώνα όταν «σκάει», ξηραίνει ή ξεφλουδίζει

Συχνά ωστόσο δεν δίνουμε τη φροντίδα και τη σημασία που χρειάζεται για να διατηρούμε την όψη του όμορφη και το παραμελούμε. Ειδικά το χειμώνα, το κρύο ταλαιπωρεί και αφυδατώνει το εκτεθειμένο δέρμα του προσώπου και των χεριών σε όσους περνούν χρόνο εκτός θερμαινόμενου χώρου, αλλά και στους οδηγούς δικύκλων. Το ίδιο συμβαίνει και στα χέρια όσων τα πλένουν συχνά και με κρύο νερό με αποτέλεσμα να σκάνε, να ανοίγουν να τσούζουν και να έχουν τραχιά και αφυδατωμένη όψη. Επίσης η συχνή χρήση αντισηπτικών στα χέρια για πρόληψη των λοιμώξεων το χειμώνα, αφαιρει τον προστατευτικό μανδύα τους και τα αφυδατώνει.

Όμως ούτε το ζεστό νερό βοηθάει και ιδίως όταν κάνουμε παρατεταμένα ντους ή μπάνια που είναι ευχάριστα για να μας ζεστάνουν, ξηραίνουν όμως πολύ το δέρμα διότι απομακρύνονται όλα τα φυσικά λιπίδια της επιδεμίδας. Ο θερμός και ξηρός αέρας των καλοριφέρ και των αιρκοντίσιον επίσης προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα.

Οι συνέπειες της αφυδάτωσης του δέρματος εκτός από την κακή όψη της επιδερμίδας με ξηρότητα, σκασίματα και ξεφλούδισμα, είναι η απώλεια της συνοχής των κυττάρων με αποτέλεσμα να εισέρχονται ευκολότερα μικρόβια και ιοί στον οργανισμό. Ειδικά τα άτομα που έχουν ξηρό δέρμα, όπως ατοπική δερματίτιδα, υποθυρεοειδισμό ή αναιμία, καθώς και τα ηλικιωμένα άτομα, θα πρέπει το χειμώνα να ενυδατώνουν πολύ σχολαστικά το δέρμα τους για να μην υποφέρουν από κνησμό, που είναι συνηθισμένο σύμπτωμα της ξηρότητας. Και τα χείλη όμως ξηραίνονται λόγω κρύου και πρέπει να τα ενυδατώνουνε πολλες φορές την ημέρα με κατάλληλα προϊόντα.

Η φροντίδα που πρέπει να προσφέρουμε στο δέρμα πρέπει να περιλαμβάνει πλούσιες ενυδατικές κρέμες σώματος και όχι λάδια. Στη σύνθεση αυτών περιλαμβάνονται ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά, όπως πανθενόλη, ουρία, βρώμη, που συγκρατούν το νερό στους ιστούς και αποτρέπουν την αφυδάτωση.

Παράλληλα ανακουφίζουν από τον κνησμό και την ενοχλητική αίσθηση «τραβήγματος». Υπάρχουν και ειδικά αφρόλουτρα με ενυδατικά στοιχεία κατάλληλα για το ξηρό ή και ατοπικό δέρμα που βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας. Για όσους πλένουν συχνα τα χέρια τους συνιστώνται ειδικά σαπούνια, καθώς και ενυδατικές κρέμες χεριών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος. Τέλος γενικά μέτρα όπως η χρήση υγραντήρα στο δωμάτιο ή η τοποθέτηση ενός ρηχού δοχείου στο καλοριφέρ, εφυγραίνουν τον ξηρό αέρα και βοηθούν επιπλέον το δέρμα μας.

Και η διατροφή μας το χειμώνα δεν πρέπει να υπολείπεται σε νερό παρά το γεγονός ότι δε διψάμε τόσο όσο το καλοκαίρι, καθώς το νερό σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητο για ένα όμορφο δέρμα, αλλά και για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

Ειδικά για το δέρμα του προσώπου, συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ είναι πολύ ενυδατικά χωρίς να βαραίνουν και να κάνουν λιπαρό το δέρμα. Να τονιστεί εδώ ότι η χρήση του αντιηλιακού στο πρόσωπο είναι απαραίτητη και τον χειμώνα, κάτι που συχνά αμελούμε, ξεχνώντας ότι ο ήλιος χειμώνα- καλοκαίρι απειλεί με φωτογήρανση το δέρμα μας.


Σχολιάστε εδώ