Τράβηξε αυτιά ο Καραμανλής

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν σταθερό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το 6,5% που έδωσε η Kapa Research την περασμένη Κυριακή, σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται ικανοποιητικό απέναντι σε μια κυβέρνηση που διανύει τη χειρότερη περίοδο της θητείας της. Γενικότερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια διαφορά 8-10 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά τόσο η διαφορά αυτή όσο και τα ποιοτικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ρεύμα στην κοινωνία, ούτε προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ, που είναι ο ανομολόγητος στόχος και κρυφός πόθος της εξουσίας.

Αντιθέτως, με τον καινούργιο χρόνο πληθαίνουν οι συγκρατημένες αμφισβητήσεις επιλογών της ηγεσίας. Η πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχει ξεπεράσει το λάθος, όπως απερίφραστα λένε στις συζητήσεις τους, της υπαναχώρησης στο θέμα του επιδόματος στους συνταξιούχους, και μάλιστα με ευθυγράμμιση στη γραμμή Σόιμπλε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Κώστας Καραμανλής διέρρευσε μέσω συνομιλητών του σκληρή κριτική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συγκεκριμένα ότι κάνει βλακείες. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ήδη προκαλεί εσωκομματική συζήτηση, καθώς η ηγεσία είναι αποφασισμένη να μην ασκήσει κριτική στις επιλογές του Βερολίνου όσον αφορά τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και να επιρρίψει τις ευθύνες της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των ενδεχόμενων σκληρών μέτρων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως το περιγράφουν όμως με απλά λόγια οι βουλευτές της ΝΔ, «όταν η κυβέρνηση θα ʽʽπουλάειʼʼ ότι συγκρούεται με τους δανειστές και το Βερολίνο και θα κερδίζει πόντους στην αγανακτισμένη κοινή γνώμη, εμείς θα φαινόμαστε ότι συμφωνούμε με τον Σόιμπλε, εκπροσωπώντας τα γερμανικά συμφέροντα – είναι συνταγή καταστροφής». Δεύτερο σημείο στο οποίο ασκείται κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το νέο σχήμα της «σκιώδους κυβέρνησης». Συγκεκριμένα, ένας από τους τομεάρχες αναρωτήθηκε: «Είδατε εσείς το νέο σχήμα να προκαλεί αίσθηση ή να βελτιώνεται η αντιπολιτευτική μας παρουσία;». Την προβολή της γραμμής της ΝΔ έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι όμως γιατί θεωρείται το ισχυρό χαρτί αλλά για να επιβεβαιωθεί η ηγεσία του.

Έτερο πεδίο παρασκηνιακής κριτικής είναι η στάση του κόμματος στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, η ΝΔ είναι ανύπαρκτη, δίχως καθαρή θέση, μοιάζει περισσότερο να προσπαθεί να κρυφτεί. Προ μηνός μάλιστα, όταν το θέμα μπήκε στην τελική του ευθεία, πρόσωπα που κινούνται στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ θέλησαν να ταυτιστούν με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, υπέρ μιας λύσης, δηλαδή, που κινείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η παρασκηνιακή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή που έβαλε φραγμό στους υποστηρικτές αυτής της γραμμής. Ο κ. Καραμανλής σήκωσε το τηλέφωνο, όπως λένε οι παροικούντες, και θύμισε ότι η θέση της ΝΔ ήταν εναντίον του Σχεδίου Ανάν και ότι πέραν αυτού, υπό τις παρούσες συνθήκες και με το πλαίσιο που διαγράφεται για μια επανάληψη, «είναι προτιμότερη η μη λύση».

Τριβές όμως υπάρχουν και στο στενό περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ. Στελέχη όπως οι κ. Νέζης, Σπανάκης, Μπεκίρης αλλά και ο Μακάριος Λαζαρίδης δεν βλέπουν με καλό μάτι τον «πρώην Κνίτη», όπως υπενθυμίζουν στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος με τον πρόσφατο εσωτερικό ανασχηματισμό αναβαθμίστηκε σε υπεύθυνο επικοινωνίας του κόμματος. Εάν αληθεύει η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «το κόμμα είναι ο αρχηγός και ο εκπρόσωπός του», τότε ο πιο ισχυρός μετά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο «στρατηγός επικοινωνίας» που εκείνος επέλεξε, κάτι που δεν αρέσει σε πολλούς στη ΝΔ.

Η εσωκομματική ηρεμία διατηρείται λόγω της σκληρής αντικυβερνητικής γραμμής και της αναμονής των πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη, είναι επιφανειακή. Άλλωστε η σαμαρική πτέρυγα δεν έχει σταματήσει την αποδομητική κριτική στον πρόεδρο, ενώ ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Σχολιάστε εδώ