Να κόψουμε δρόμο!

Με την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο, τις πολιτικές ηγεσίες να μας επιδεικνύουν τη γύμνια τους.

Με ορατούς όλους τους υπαρκτούς κινδύνους στην περιοχή μας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα:

Ήλθε η ώρα να κόψουμε δρόμο!

Είναι η στιγμή που πρέπει να γίνει η αντιστροφή, η ανασυγκρότηση! Αυτό ωστόσο προϋποθέτει:

1. «Ανάπτυξη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, παραγωγική ανασυγκρότηση, εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης. Με στήριξη μορφών συλλογικής διαχείρισης, όπως συνεταιρισμοί, ομαδικές καλλιέργειες, δημοτικές και δημοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις, διαχείριση των λαϊκών αγορών από επιτροπές άμεσων παραγωγών, καταναλωτών κ.ο.κ.

Αξιοποίηση του συνόλου του εθνικού πλούτου, ορυκτού και υποθαλάσσιου υπέρ του έθνους και του λαού, προστασία της δημόσιας περιουσίας, λαϊκή κινητοποίηση για τη γη, τη στέγη, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους, την αγροτική αναδιάρθρωση και τη διατροφική επάρκεια» (από παλαιότερο κείμενο της Σοσιαλιστικής Ανασύνθεσης).

2. Χάραξη ενός άλλου δρομολόγιου ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση, που προϋποθέτει ανατροπή των Μνημονίων και των αποικιοκρατικών συμβάσεων και άρνηση πληρωμής του καταχρηστικού τμήματος του χρέους.

3. Διαμόρφωση μιας πολυσχιδούς εξωτερικής πολιτικής -πέρα από τον «αυτόματο πιλότο» με τον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι-, που θα περιλαμβάνει στην οπτική της τις σχέσεις με τη Ρωσία, τον βαλκανικό περίγυρο και τις παρευξείνιες χώρες, τον αραβικό κόσμο. Για την αποτελεσματική υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με θεμέλιο λίθο τον σεβασμό των εθνών και την αλληλεγγύη των λαών.

4. Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αδιεξόδου. Διαχωρισμός των μεταναστών από τους πρόσφυγες. Άμεσα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης. Αλλαγή της Συνθήκης Δουβλίνο 2.

Την ευθύνη επίλυσης όλων αυτών, όπως και πολλών άλλων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, καθώς και το πρόβλημα της αντιμετώπισης του φαινομένου της «αποστράτευσης» και του ατομικισμού, της επιστροφής σε συλλογικές δράσεις οφείλουν να επωμιστούν νέα, υγιείς, δημοκρατικές (αντιμνημονιακές προφανώς) δυνάμεις, που δεν είναι, ούτε θέλουν να καταλήξουν συστημικές. Απεναντίας, πρέπει να πιστεύουν στην οριζόντια – ισότιμη διασύνδεση των ενεργών πολυποίκιλων πρωτοβουλιών και στον καθοριστικό ρόλο του λαϊκού παράγοντα.

Ήλθε η ώρα να κόψουμε δρόμο!

Καλή Χρονιά!

e-mail: g.papagian3@yahoo.gr
* Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα


Σχολιάστε εδώ