Απʼ όλα έχει ο μπαξές

Πρόκειται για σπάνιο μονόφυλλο που εξέδωσε το τυπογραφείο της Κεφαλονιάς «Η ΣΑΛΠΙΓΞ», μαζί με το οποίο σώζονται και άλλα δύο μονόφυλλα του 1854 με τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα κάλαντα των Θεοφανίων τελειώνουν με τους ριζοσπαστικούς στίχους:

«Σήμερον πρέπει με χαράν όλοι να δεηθώμεν,
Από τους ασεβείς αυτούς να ελευθερωθώμεν.
Να ενωθώμεν όλοι μας με την Σεπτήν Ελλάδα,
Νʼ ανάψωμεν εις τους εχθρούς την διχονοίας δάδα.
Ετύραξα σʼ τον Ουρανόν, κʼ είδα τον Άγγελόν μας
Να κυνηγά με το σπαθί τον βάρβαρον εχθρόν μας.
Ετύραξα σʼ τον ουρανό κʼ είδα ένα δυο στεφάνια,
Και με το καλονύκτισμα καλά σας Θεοφάνεια.
Και παλʼ εματακύταξα κʼ είδα ένα δυο λαμπάδες,
Και με το καλονύκτισμα καλαίς σας εορτάδες.
ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ».

***

• Ενός κράτους ο πολιτισμός κρίνεται από τον σεβασμό που δείχνει στους νεκρούς αντιπάλους του.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέφονται στις οικογένειές τους οι σοροί των μελών της Χαμάς που σκοτώνονται σε επιθέσεις. Αντʼ αυτού, θα προ­χωράει σε αποτέφρωση.

Οι ίδιοι, όμως, έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο για την επιστροφή των δικών τους νεκρών από τη Λωρίδα της Γάζας…

Και να σκεφθεί κανείς ότι ο ισραηλινός λαός έχει ζωντανές μνήμες από το ολοκαύτωμα που τους επε­βλήθη στα γερμανικά κρεματόρια.

• Η Ινδική Αστυνομία διέσωσε σχεδόν 200 παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 14 ετών, που βρέθηκαν να εργάζονται σε κεραμοποιία στο νότιο ομόσπονδο κρατίδιο Τελανγκάνα, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του είδους.

Τα παιδιά είχαν μεταφερ­θεί από άλλο κρατίδιο. Ζούσαν και εργάζονταν μαζί με ενήλικες που παρίσταναν τους γονείς τους, σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία δήλωσε: «Δεν είμαστε σίγουροι αν οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικά οι γονείς τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο τα παιδιά να είναι θύματα διακινητών. Οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν κορίτσια ακόμα και επτά και οκτώ ετών να μεταφέρουν τούβλα στα κεφάλια τους. Ορισμένα από τα παιδιά ήταν μόλις τεσσάρων ετών…».

Κάπως έτσι συντελείται το «μπαμ» στην αναδυόμενη αγορά της Ινδίας.

• Ένα ζευγάρι Αμερικανών, η πε­ντάχρονη κόρη των οποίων σκοτώθηκε σε τροχαίο από έναν αφηρημένο ο­δηγό που χρησιμοποιούσε εκείνη την ώρα την εφαρμογή FaceTime στο κι­νητό του iPhone, έκανε μήνυση στην κατασκευάστρια εταιρεία Apple.

Οι γονείς κατηγορούν την εταιρεία ότι θα έπρεπε να είχε προβλέψει στην εν λόγω εφαρμογή βιντεο-συνομιλίας να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί την ώρα που ο χρήστης οδηγεί. Η μήνυση αναφέρει ότι η ίδια η Apple είχε κατοχυρώσει το 2014 την πατέντα για ένα τέτοιο χαρακτηριστικό ασφαλείας, που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις συσκευές της, «κλειδώνοντας» το FaceTime σε ώρα οδήγησης.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το BBC, η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει τη μήνυση.

• Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Λοιμωδών Νόσων (CΙDR) και του Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών Fred Hutchinson των ΗΠΑ δημοσίευσαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» την ανακάλυψη ενός νέου, αποτελεσματικού εμβολίου για την ελονοσία.

Η πρώτη κλινική δοκιμή σε δέκα υγιείς εθελοντές ενός εμβολίου επόμενης γενιάς, το οποίο χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα παράσιτα – φορείς της ελονοσίας, έδειξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, καλά ανεκτό και ενεργοποιεί τη σωστή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μέχρι σήμερα το πιο προχωρημένο υπό ανάπτυξη εμβόλιο περιέχει τμήματα του παρασίτου και παρέχει μόνο μερική προστασία.

Το νέο εμβόλιο περιέχει κάτι πιο επαναστατικό: Ολό­κληρα παράσιτα, που όμως έχουν καταστεί ακίνδυνα μέσω μετάλλαξης.

Άλλη μία νίκη της επιστή­μης απέναντι σε μια μάστιγα που ταλαιπωρεί την ανθρω­πότητα.

• Το 2016 έκλεισε ως «μαύρη» χρονιά για τα ελβετικά ρολόγια.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν στο δεκάμηνο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 32 ετών. Η υποχώρηση των εξαγωγών των ελβετικών ρολογιών δημιουργεί ανησυχίες ότι η ισχυρή βιομηχανία της χώρας χάνει μερίδια στην αγορά από την ανερχόμενη Apple Watch, με τα αποκαλούμενα «έξυπνα» ρολόγια.

Αποτέλεσμα της δύσκολης αυτής κατάστασης είναι –τι άλλο;– οι απολύσεις εργαζομένων…

Δύσκολοι καιροί ακόμα και για τα είδη πολυτελείας…

• Και μέσα στο γιορτινό κλίμα των ημερών, μας προ­έκυψε «ξεκατίνιασμα» της προέδρου Ζωής με τη Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Πού αλλού; Στο facebook.

Σε αναρτήσεις της Ζωής και του κυρίου Καραναστάση που απαντούσαν σε στέλεχος της Πλεύσης Ελευθερίας το οποίο αποχώρησε κατηγορώντας τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, απάντησε η Δέσποινα Κουτσούμπα, με τον κύριο Καραναστάση να ανταπαντά κατηγορώντας την.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα σχολίασε: «Προφανώς για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι προτεραιότητα να διαχωριστεί από τη μαχόμενη Αριστερά και όχι από τους δεξιούς και ακροδεξιούς θύλακες», αναφερόμενη σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας που προέτρεπε: «Ενωθείτε και συντρίψτε τους μαζί με τον στρατό». Την προτροπή αυτή την είχε πάνω από τις φωτογραφίες της Ζωής, του Φαήλου και του Κασιδιάρη…

Ο επίμονος κηπουρός


Σχολιάστε εδώ