Έτρεξε το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει άρον άρον τον ΟΛΠ

Ο νέος κανονισμός στηρίζεται στις βασικές αρχές της Ευ­ρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των λιμανιών, δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, υπό την εποπτεία δημόσιας αρχής, θέσεις τις οποίες υποστήριξε διαχρονικά η ελληνική πλευρά (Γ. Ανωμερίτης) μέχρι πρόπερσι, όταν το ΤΑΙΠΕΔ, κό­ντρα στις ευρωπαϊκές αρχές, ξεπούλησε το λιμάνι του Πειραιά, μετατρέποντας το κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό μονοπώλιο της offshore εταιρείας της Cosco στις Παρθένους Νήσους.

Το ξεπούλημα αυτό του ΟΛΠ θεωρήθηκε από όλους τους ευρωπαϊκούς λιμενικούς συντελεστές ως θατσερικής έμπνευσης διαδικασία, την οποία κανείς, και από τους νεοφιλελεύθερους ακόμα, δεν πιστεύει. Αποκαλύπτεται έτσι ότι η βιασύνη του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει πέρυσι τον ΟΛΠ είχε στόχο να προφτάσει την ψήφιση του νέου κανονισμού (ψηφίσθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου 2016), του οποίου οι βασικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα το ΤΑΙΠΕΔ έπραξε στον ΟΛΠ, υπονομεύοντας την ελληνική λιμενική βιομηχανία και την ανάπτυξη της χώρας.

Παρότι η όλη διαδικασία και το τίμημα συνιστούν, ποινικά και αστικά, μέγα σκάνδαλο, το οποίο οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν, ο νέος κανονισμός δικαιώνει πλήρως τις απόψεις εκείνων που προωθούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις με παραχωρήσεις σε πολλούς και όχι σε έναν και μόνο ιδιώτη και με πολλαπλάσιο τίμημα από εκείνο που συμφώνησε το ΤΑΙΠΕΔ. Ο ίδιος δε κανονισμός εισάγει πολλές διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων στα λιμάνια, την επιμόρφωσή τους, την προστασία των χρηστών, κ.λπ., θέσεις που φέρουν σε δυσκολία τα νέα αρπακτικά του λιμανιού, που ήδη ξήλωσαν όλη την ηγεσία των διευθυντών του ΟΛΠ, βάζοντας παντού Κινέζους και κάποιους γνωστούς «γλειψιματίες» και ανίκανους ως αναπληρωτές τους.

Θα τον στέλναμε στο ψυχιατρείο…

Για τη σημασία του εγκλήματος του ξεπουλήματος του ΟΛΠ σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου η εφημερίδα μας (η μόνη) έχει αναλύσει και γράψει πολλά. Γιʼ αυτό έχουν τεράστια σημασία όσα δήλωσε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, για την αγορά λιμενικών υπηρεσιών ο εισηγητής του νέου κανονισμού, γερμανός ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Θέσεις οι οποίες εκθέτουν το ΤΑΙΠΕΔ, την κυβέρνηση και όσους ψήφισαν το ξεπούλημα: Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 -Στρασβούργο-, επίσημα πρακτικά Ευρωκοινοβουλίου: Knut Fleckenstein, εισηγητής: «Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών (λιμενικών) υποδομών κατά τη γνώμη μου συνιστά ένα κακούργημα κατά της Ελλάδος. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρχηγοί κυβερνήσεως ακόμα και στο κόμμα μου οι οποίοι συμμετέχουν σʼ αυτό το παράλογο πράγμα… «Αν επρόκειτο να πουληθεί το Λιμάνι του Αμβούργου, τότε τον προτείνοντα θα τον στέλναμε στο ψυχιατρείο», είπε ο εισηγητής του Κανονισμού.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όσους συντέλεσαν στο έγκλημα του ξεπουλήματος του ΟΛΠ όχι μόνο δεν τους στέλνουμε στις φυλακές ή στο ψυχιατρείο, αλλά ούτε καν στη Δικαιοσύνη, αφού αρχικά Βενιζέλος – Σαμαράς ψήφισαν διάταξη με την οποία τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν διώκονται ποινικά ή αστικά για τις αποφάσεις τους και πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντί να καταργήσει την απαράδεκτη αυτή νομοθετική διάταξη την επέκτεινε και… στους εμπειρογνώμονες και συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ! Η κυβέρνηση, δηλαδή, ενώ ανακοινώνει ότι θα καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η ασυλία των βουλευτών, θέτει ιδιώνυμο ακαταδίωκτο για το ΤΑΙΠΕΔ! Όπως λέει κι ο Fleckenstein, είμαστε για… ψυχιατρείο.


Σχολιάστε εδώ