Σε χώρα γερόντων μετατρέπεται η Ελλάδα

Η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, η λιτότητα και οι μνημονιακές πολιτικές κατάντησαν 350.000 οικογένειες να μην έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος και 850.000 Έλληνες να μην έχουν δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο. Ταυτόχρονα, πάνω από 300.000 νέοι υψηλής εξειδίκευσης έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.

Η πολιτική λιτότητας δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ένωσης.

Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 36,7% για παιδιά κάτω των 17 ετών. Η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα κατέδειξε ότι την τελευταία δεκαετία η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 6,3%, ενώ το 2014 εκτιμάται ότι 424.000 παιδιά βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το 2015 ο βαθμός στέρησης βασικών αγαθών και υπηρεσιών (όπως το ενοίκιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η θέρμανση, η διατροφή) έχει επιδεινωθεί δραματικά, αγγίζοντας για τις μονογονεϊκές οικογένειες το 36,6% και για τις πολύτεκνες οικογένειες το 31,3%.Τη μνημονιακή πε­νταετία 2011-2015 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 110.000 ψυχές.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα γερόντων και το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι μεγαλύτερο από ποτέ.


Σχολιάστε εδώ