Οι μισοί Έλληνες θέλουν δραχμή!

Το «ναι» στο ευρώ θα πέφτει όσο οι στρατιές των ανέργων θα αυξάνονται, όπως και τα λουκέτα. Το ίδιο και οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ οι συντάξεις θα συνεχίσουν να μειώνονται. Και οι αποδείξεις είναι καθημερινές. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 94 δισεκατομμύρια ευρώ από 30 δισεκατομμύρια που ήταν το 2009, όταν παρέλαβε την εξουσία ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Μέσα σε επτά χρόνια εκτινάχθηκαν κοντά στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την ακρίβεια, αυξήθηκαν κατά 64 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει την οικονομική κατάρρευση των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των νοικοκυριών, που πλέον δεν έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Αναζητώντας ο πολίτης τι έφταιξε και τον έφερε στο σημείο να κλείσει το μαγαζί του, να χάσει τη δουλειά του, να πηγαίνει στα συσσίτια για ένα πιάτο φαΐ, να βλέπει τα παιδιά του να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, όλο και περισσότερο θεωρεί ότι δεν είναι άμοιρο ευθυνών το ευρώ. Όταν μάλιστα το 2009 πίστευε σε ποσοστό 64,5% ότι η χώρα ωφελήθηκε από το ευρώ. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 40%, με το 59% να λέει ότι ζημιώθηκε, όπως καταγράφει σε δημοσκόπησή της η Κάπα Research, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Βήμα».

Και μάλιστα ο κόσμος έχει φθάσει στο σημείο να έχει μοιραστεί μεταξύ δραχμής και ευρώ. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Είστε ικανοποιημένοι από το ευρώ ή πιστεύετε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με τη δραχμή;» το 42,5% τάσσεται υπέρ της δραχμής και το 45,5% υπέρ του ευρώ, με το 12% να μην απαντά. Που σημαίνει ότι πλέον, αν δεν φανεί στον ορίζοντα κάποια βελτίωση, σε συνδυασμό με την τιμωρητική στάση του Σόιμπλε, το ρεύμα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή θα γίνει πλειοψηφικό.

Κι αυτό παρότι στη δημοσκόπηση της Κάπα Research οι έλληνες πολίτες είναι σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το 72% δηλώνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να διαλυθεί, με το 26% να θέλει τη διάλυσή της. Αντίθετα, ένα ποσοστό 47% πιστεύει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να διαλυθεί, ενώ το 49,5% δηλώνει «όχι». Εξάλλου, στο γκάλοπ της ALCO για το περιοδικό «Zero» το 58% λέει ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση ένταξης της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ενώ το 38% θεωρεί πως ήταν σωστή. Ακόμη, το 41% πιστεύει ότι η Ευρωζώνη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται, με το 40% να υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει.

Στη δε έρευνα της MRB το 24% λέει ότι κακώς μπήκαμε στο ευρώ και πρέπει να φύγουμε, ένα 28% ότι καλώς μπήκαμε και καλώς πρέπει να μείνουμε, ενώ το 27,5% έχει την άποψη ότι κακώς μπήκαμε, αλλά πρέπει να μείνουμε.


Σχολιάστε εδώ