Επί του πιεστηρίου

Θα πρέπει να βάλει καμιά φωνή και προς τα μέσα ο πρωθυπουργός. Προς τους υπουργούς του, προς τους γραμματείς και Φαρισαίους και προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι διορισμοί συγγενών, με ανταλλαγές και κολεγιές μεταξύ των υπουργών, κάνουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι μια απόφαση που πλήττει κάποια κοινωνική τάξη. Στο καφενείο της γειτονιάς και στο χωριό μεγαλύτερη αντίδραση και από αυτήν που προκαλεί κάποια μείωση της σύνταξης δημιουργείται όταν ακούνε ότι επώνυμα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος βάζουν το σόι τους σε θέσεις μετακλητών. Ακόμη και τις φιλενάδες τους. Σου λέει ο πολίτης, για το δικό μου παιδί δεν υπάρχει θέση, για την παρέα σας υπάρχει και παραϋπάρχει. Πρέπει να πάρεις μέτρα, Αλέξη. Δεν μπορεί εσύ να τρέχεις για να κλείσουν οι τρύπες, για να βγάλεις τη χώρα από τη Σπιναλόγκα, και οι κομματικοί βαθμοφόροι να προκαλούν θεωρώντας το κράτος ιδιοκτησία τους. Πάρε μέτρα, πρόεδρε, γιατί εσένα ξέρει ο πολίτης και εσύ φορτώνεσαι τις αμαρτίες των συντρόφων σου.

***

Και μια και άνοιξε με την πρόκληση του βολέματος «των δικών μας παιδιών» το θέμα των μετακλητών, είναι ευκαιρία να κλείσουν οριστικά οι πόρτες και τα παράθυρα από δω και στο εξής, όποιο κόμμα κι αν είναι στην κυβέρνηση. Να απαγορεύεται διά… ροπάλου η στελέχωση του γραφείου με προσωπικό πέραν των 10 μετακλητών. Ούτε ένας παραπάνω. Η δημόσια διοίκηση έχει πολύ αξιόλογα στελέχη, που μπορούν να φέρουν σε πέρας όποια εντολή δώσει ο πολιτικός προϊστάμενός τους, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος, κύριε πρωθυπουργέ. Και μην ξεχνάς πως ό,τι σπείρεις θα θερίσεις.

***

Στα 2,5 δισ. ευρώ έφθασαν οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Εκεί έχουν οδηγήσει τα Μνημόνια, για τα οποία επαίρονται Σαμαράς και Βενιζέλος και σήμερα οι διάδοχοί τους, Μητσοτάκης και Γεννηματά. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα. Όπως μας έλεγε ο δήμαρχος της Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, υπάρχουν δημότες του που δεν έχουν 30 ή 40 ευρώ να πληρώσουν τον λογαριασμό του νερού και ζητάνε ρύθμιση για να πληρώσουν τα 40 ευρώ σε δόσεις. Αυτοί οι πολίτες σε τι σας έφταιξαν να μην έχουν να πληρώσουν ούτε 30 ευρώ;

***

Διάβασα τη διαφήμιση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων για το Ασφαλιστικό τους. Το σλόγκαν ήταν «Κοντά στον πολίτη». Αλήθεια, πότε τους είδε ο πολίτης κοντά στα προβλήματά του;

***

Ήρθαν οι… μπάστακες. Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέλαβαν ο ιταλός Φραντζέσκο Παπαντία, η ουγγαρέζα Τζούλια Κίραλι, ο Έρικ Ρατζέντρα και ο σουηδός Πέτερ Γιάνκγουι. Γυρίσαμε στην εποχή του ’60, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει εκείνο το «Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;».

***

Τα Μνημόνια έκαναν μεγάλη ζημιά και στις μίζες. Πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά και εκείνοι που τις άρπαζαν έχουν… σιτέψει. Άσε τους διακινητές του μαύρου χρήματος προς φορολογικούς παραδείσους και λίστες τύπου Λαγκάρντ και Μπόριανς. Τα μαύρα μαντάτα ήρθαν από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς το 2015, από την οποία προκύπτει ότι η διαφθορά στην Ελλάδα μειώθηκε, καθώς από την 69η θέση κατέβηκε στην 58η στον πίνακα για τη διαφθορά σε 168 χώρες.

Οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι η Αγκόλα, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, ενώ οι πιο έντιμες είναι η Δανία (αν και κατάσχει τα τιμαλφή -δαχτυλίδια, χρυσές αλυσίδες, ρολόγια κ.λπ.- των προσφύγων που μπαίνουν στη χώρα της), η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία (ότι είναι σφηκοφωλιά φοροφυγάδων και μαύρου χρήματος, ότι θεωρείται άσυλο για λωποδύτες και καταχραστές, προφανώς μετράει ως κριτήριο… εντιμότητας), η Σιγκαπούρη (με τις offshore της), ο Καναδάς και η Γερμανία.


Σχολιάστε εδώ