Ο τρίτος πόλος στόχος ζωής της Φώφης

Η κ. Γεννηματά, η οποία «πυροδότησε» αυτήν την πρωτοβουλία, έχει ως προτεραιότητα το νέο αυτό σχήμα να προκύψει μέσα από ενεργές διαδικασίες και διεργασίες από τη βάση, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι ένα κίνημα βάσης, ένα κίνημα ενεργών πολιτών που θα αυτοοργανωθούν σε πυρήνες και θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Η ίδρυση του νέου αυτού φορέα να γίνει μέσα από μια συνδιάσκεψη και όχι από ένα συνέδριο κατ’ αρχάς γίνεται για να αποφευχθούν οι λειτουργίες των μηχανισμών και των έτοιμων συσχετισμών που μπορούν να «καπελώσουν» την όλη διαδικασία. Πρόκειται, όπως λένε συνεργάτες της κ. Γεννηματά, για μια «προωθημένη πρόταση και μια ριζοσπαστική διαδικασία», που ξεφεύγει από την «πεπατημένη» μιας απλής επανασυγκέντρωσης κάποιων επώνυμων στελεχών που είχαν απομακρυνθεί ή αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, αφού τον λόγο πια θα έχει ο κόσμος, η βάση και οι πολίτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Γεννηματά είχε συζητήσει αυτήν την πρωτοβουλία με τον Κώστα Λαλιώτη αλλά και με τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει και συνάντηση – συνομιλία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήδη έσπευσε να συναινέσει σε αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, όλο το βάρος όμως θα δοθεί πλέον στην πλήρη ενεργοποίηση της βάσης, των φίλων και των πολιτών, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες αυτοοργάνωσης. Υπάρχει, πάντως, ένας προβληματισμός, με τις αντίστοιχες επιφυλάξεις, αν το όλο εγχείρημα θα καταλήξει σε ένα είδος «χαλαρής ομοσπονδίας» κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων που θα καλύπτονται από την ομπρέλα του νέου σχήματος και της ηγεσίας που θα εκλεγεί ή αν θα συγκροτηθεί από την αρχή ένα νέο κόμμα, με αυτοδιάλυση των υπαρχουσών κομματικών δομών.

Επιφυλάξεις -που όμως ακόμα δεν έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις-, υπάρχουν πρωτίστως από τους προσκείμενους στον Ευ. Βενιζέλο αλλά και από αρκετούς από την πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστική πτέρυγα, αναφορικά με το ποιος θα είναι ο πολιτικός προσανατολισμός του νέου σχήματος.

Στελέχη του βενιζελικού χώρου αλλά και οι «εκσυγχρονιστές» είναι επιφυλακτικοί και προβληματίζονται σοβαρά για το ενδεχόμενο το νέο σχήμα «να μπατάρει στα αριστερά» και να «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν στελέχη που λένε ανοιχτά πως «τον κ. Βενιζέλο και τον ΣΥΡΙΖΑ τους χωρίζει το χάος» και πρέπει από τώρα να δοθεί μεγάλη έμφαση στο μεταρρυθμιστικό προφίλ του νέου σχήματος, που λογικά πρέπει να είναι πιο κοντά με λογική και την ευρωπαϊκή εικόνα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με την ανάληψη της ηγεσίας μετέβαλε την άκρως συντηρητική εικόνα της ΝΔ και της έδωσε «αέρα Κέντρου».


Σχολιάστε εδώ