Αλλαγές θα εξαγγείλει ο Τσίπρας την Τρίτη

Από το Μαξίμου έχει δοθεί εντολή στα αρμόδια υπουργεία, κυρίως στο Εργασίας και δευτερευόντως στο Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναζητηθούν διευκολύνσεις αλλά και μέτρα μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με δικηγόρους, γιατρούς, επαγγελματίες και αγρότες. Τα μέτρα είναι πιθανό να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με όσα μελετώνται στο υπουργείο Εργασίας, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εφαρμόσει «κόφτες» στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενους ανά εισοδηματική κατηγορία. Οι «κόφτες» θα μπουν στα 12.000 ευρώ εισόδημα, στα 20.000 ευρώ και ο τρίτος λίγο πάνω από τα 30.000 ευρώ. Υπάρχει βέβαια και περίπτωση ο πρώτος «κόφτης» να μπει απευθείας στα 20.000 ευρώ και ο επόμενος πάνω από τα 30.000 ευρώ.

Στόχος είναι να μην είναι υπέρογκες οι αυξήσεις που έρχονται από το 2017 στις εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών κι επιστημόνων στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Επίσης, για τους νέους επαγγελματίες θα υπάρξει μεταβατική περίοδος πέντε ετών, με χαμηλό κατώτατο «πλαφόν» ασφάλισης και κλιμακωτή αύξηση των εισφορών στο 20% του εισοδήματος.

Έτσι, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα προσδιοριστεί στα 468 ευρώ τον μήνα ή 5.625 ευρώ τον χρόνο (αντί 586 τον μήνα ή 7.032 ευρώ τον χρόνο που προβλέπει το προσχέδιο νόμου), προκειμένου να φτάσει σταδιακά στο 20% εισφορά για κύρια σύνταξη επί του εισοδήματός τους.

Ειδικότερα, την πρώτη χρονιά θα πληρώνουν 14% για σύνταξη, τη δεύτερη χρονιά θα καταβάλλουν 17% του εισοδήματός τους και την τρίτη χρονιά 20%, το οποίο θα μένει έκτοτε σταθερό. Όσοι θα δηλώνουν εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 5.625 ευρώ τον χρόνο θα εντάσσονται στην κατώτατη κλάση ασφαλιστέου εισοδήματος και θα κληθούν να πληρώσουν ετησίως για κύρια σύνταξη: 786 ευρώ τον πρώτο χρόνο, 954 ευρώ τον δεύτερο χρόνο και 1.123 ευρώ τον τρίτο, τον τέταρτο και τον πέμπτο χρόνο.

Μεγαλύτερη προστασία στους μικρούς αγρότες

Για τους αγρότες, οι αλλαγές που φαίνεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση αφορούν την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, δηλαδή όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Οι εισφορές τους θα υπολογίζονται με βάση το 70% και όχι το 80% του εισοδήματος του ανειδίκευτου εργάτη και αυτό στην πράξη σημαίνει πως η εισφορά θα υπολογίζεται σε μηνιαίο εισόδημα 410 ευρώ και όχι 468 ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέρχεται το 2019 (όταν και θα παρακρατείται το 20%) σε 82 ευρώ τον μήνα.Παράλληλα, δεν αποκλείεται να αναζητηθεί λύση και στο θέμα αυτονομίας του ΟΓΑ, ο οποίος όμως θα ενταχθεί στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), πιθανότατα με μια μεγαλύτερη αυτοτέλεια σε σχέση με τα υπόλοιπα ταμεία. Αντίστοιχη πρόβλεψη δεν αποκλείεται να υπάρξει και για το ΝΑΤ.


Σχολιάστε εδώ